Cover
Külföld
Vietnami embercsempészeket vettek őrizetbe Romániában
2018-06-0619:19
Három vietnami állampolgárságú, ázsiai bevándorlók illegális Magyarországra, Csehországba és Németországba juttatását segítő embercsempész őrizetbe vételét rendelte el a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség- közölte szerdán a román rendőrség. A bűnszövetkezetre még májusban csaptak le, amikor hét Brassó, Hargita és Szilágy megyei, illetve bukaresti helyszínen végzett házkutatás nyomán három vietnami és két román állampolgárt állítottak elő és hallgattak ki.
A nyomozás során a hatóságok megállapították, hogy az embercsempészek Romániába még érvényes úti okmányokkal és munkavállalási vízummal érkező, a schengeni övezetbe kívánkozó honfitársaik illegális továbbutazását szervezték meg: a határsértőket állítólag egy Székelyudvarhely és Budapest között menetrendszerűen közlekedő busz hálófülkéjében bújtatták el. A bevándorlók fejenként hatezer és hétezer dollár közötti összeget fizettek a vietnami embercsempészeknek azért, hogy a schengeni övezetbe juttassák őket, a csoporthoz csatlakozott román állampolgárok pedig állítólag fejenként 300 dollárt kaptak minden migránsért. 

Az ügy román állampolgárságú gyanúsítottjait hatósági felügyelet alá helyezték. A bűnszövetkezet felszámolásában a román rendőrség brassói szervezett bűnözés elleni részlegét bukaresti, Szilágy és Hargita megyei rendőrök, kolozsvári és nagyváradi kommandósok, nagyváradi határrendészek és a bevándorlási hatóság felügyelői is segítették.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ