Cropped landscape
Külföld
Angela Merkel: Rugalmas szolidaritásra van szükség az EU új menekültügyi rendszerében
2018-06-0715:08
Rugalmas szolidaritásra van szükség az Európai Unió új menekültügyi rendszerében - mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben.
A Westdeutscher Rundfunk regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén kiemelte, hogy nem az európai szolidaritás megnyilvánulása, ha egy EU-tagország "soha, senkit" nem fogad be a közös menekültügyi rendszer keretében.

Azonban "nagyon rugalmasan" el lehet osztani a feladatokat, és ki lehet építeni a "rugalmas szolidaritás rendszerét" - mondta Angela Merkel.

Hangsúlyozta: a legfőbb cél az illegális migráció visszaszorítása, mert megengedhetetlen, hogy az embercsempészek döntésék el, ki jöhet Európába, ezért gondoskodni kell a külső határ védelméről. 

"Aki illegálisan érkezik, annak vissza kell térnie a hazájába, el kell érnünk, hogy mi, az európai országok határozzuk meg, hogy mi történik" a külső határon - mondta a német kancellár.

Azonban a határvédelem önmagában nem elég, a nemzetközi fejlesztési politika eszközeit is használni kell, így ki kell dolgozni egy "Marshall-tervet" Afrika fejlődésének támogatására, együtt kell működni a tranzitországokkal az illegális migráció elleni küzdelemben, a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért folytatott küzdelemmel pedig jobb életkilátásokat és biztonságot kell teremteni a származási országokban - fejtette ki Angela Merkel, kiemelve, hogy nincs fejlődés biztonság nélkül, ezért össze kell hangolni a fejlesztés-, és a biztonságpolitikát.

Hozzátette, hogy kritikus szemmel meg kell vizsgálni a fejlesztési politika eddigi gyakorlatát, és nemcsak hatékonyabban, hanem közösen, EU-s szinten összehangolt módon kell tenni a segítségre szoruló országok fejlesztéséért. A legális migráció lehetőségét is biztosítani kell, például a tanulás, a szakmai képzés vagy továbbképzés céljából - mondta a német kancellár. 

A Kereszténydemokrata Unió elnöke a rugalmas szolidaritásról a CDU-t is magában foglaló európai pártcsalád, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának nem nyilvános müncheni tanácskozásán is beszélt. A szerdán, zárt ajtók mögött tartott előadásában a Bayerische Rundfunk bajor tartományi közszolgálati médiatársaság értesülése szerint kiemelte, hogy nem bizonyult praktikusnak a menekültek tagállamok közötti elosztására szolgáló kvótarendszer. 

Ezért a rugalmas szolidaritás rendszerét kell felépíteni, amelyben valamennyi tagország a képességei és a politikai lehetőségei határáig vesz részt a feladatok ellátásában.

A BR szerint a kancellár Münchenben hangsúlyozta, hogy az EU alapjait kérdőjelezné meg, ha nem sikerülne választ találni az illegális migráció kérdésére.

Angela Merkel WDR csütörtöki berlini rendezvényének egy pódiumbeszélgetésén újságírók kérdéseire válaszolva szólt az EU és az euróövezet tervezett reformjának egyéb elemeiről is. Hangsúlyozta, hogy a közös menekültügyi rendszertől az euróövezet pénzügyi stabilitásának megerősítéséig valamennyi területen kompromisszumokra lesz szükség. Jelezte: azzal számol, hogy sikerül összehangolni a francia és a német kormány elképzeléseit.

Az utóbbi napokban ismertetett német terveket megerősítve a többi között elmondta, hogy ameddig nem sikerül megújítani az ENSZ működését, a Biztonsági Tanács nem állandó tagjai között helyet szerző EU-tagországoknak az egész EU-t képviselő tagként kellene tevékenykedniük, szorosan együttműködve az állandó tag Franciaországgal.

A közös, EU-s haderő megteremtésének kilátásairól elmondta, hogy igen hosszú folyamat lesz az uniós hadsereg kialakulása, és az is nagy eredmény lenne, ha sikerülne csökkenteni az EU-tagok által használt fegyverrendszerek számát. Rámutatott, hogy a 28 tagállamban jelenleg 178 különböző fegyverrendszer működik, míg az Egyesült Államok haderejében csak 30.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ