Cropped landscape
Külföld
Borut Pahor: Jelenleg nincs akadálya annak, hogy Jansa alakítson kormány
2018-06-0715:11
Jelenleg nincs akadálya annak, hogy Janez Jansa volt miniszterelnök, a jobboldali ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) elnöke, a vasárnapi előrehozott választás relatív győztesen kapjon mandátumot a kormányalakításra Szlovéniában, de lehetséges, hogy lesz más lehetőség, és egy másik csoport teszi meg - jelentette ki Borut Pahor államfő, miután nem formálisan találkozott Jansával.
"Amennyiben egy másik többség, Jansa és pártja akarata ellenére jelzi, hogy képes kormány alakítani, és ehhez megvan az elegendő támogatottsága, elvárom, hogy Jansa visszautasítsa a mandátum elfogadását" - mondta Pahor a találkozót követő sajtókonferencián. 

Jansa egyet értett Pahorral. "A választások győzteseként, pártommal, amely 25 mandátumot szerzett, és relatív többséget a parlamentben, kész vagyok mindenkivel tárgyalni, hogy stabil kormány jöjjön létre" - hangsúlyozta. Amennyiben ez mégsem történik meg, ragaszkodni a mandátumhoz felesleg lesz - mondta. 

Jansa kiemelte: olyan koalíciót szeretne létrehozni, amely nem Marjan Sarec, Dejan Zidan vagy Miro Cerar ellenes, utalva ezzel azokra a balközép pártvezetőkre, akik már előre kijelentették, hogy nem lépnek koalícióra a jobboldali politikussal, és megpróbálnak a kisebb pártokkal együtt 46 szavazatot gyűjteni a 90 fős parlamentben, hogy a relatív győztes nélkül is kormány tudjanak alakítani. 

A Nova24TV csatorna június 6-án és 7-én végzett, 690 főn megkérdezésén alapuló, csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérése szerint 47,6 százalék támogatja, hogy Pahor Jansának adjon kormányalakítási megbízást. A választások második legtöbb szavazatott kapott Sarecet a választók 28,4 százaléka, a harmadik helyen végzett Zidant a 10,9 százaléka támogatja. 

A végleges, még nem hivatalos adatok szerint az SDS 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Sarec Listája 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

Az említett pártokon kívül Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 10 mandátumot, a Baloldal (Levica) 9 mandátumot, a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) 7 mandátumot, Alenka Bratusek volt miniszterelnök pártja (Stranka AB) 5 mandátumot, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 5 mandátumot és a szélsőjobboldali Szlovén Nemzeti Párt 4 mandátum szerzett a parlamentben.

A szlovén törvények szerint a parlamentnek a választások után 20 napon belül meg kell alakulnia. Majd az államfőnek ezt követően harminc nap áll rendelkezésére, hogy javaslatot tegyen a törvényhozásnak a miniszterelnök-jelölt személyére. Annak megválasztása után a miniszterelnöknek 15 napon belül ismertetnie kell kormánya összetételét.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ