Cropped landscape
Külföld
Felborult egy csónak Jemen partjainál 100 etiópiai migránssal a fedélzetén
2018-06-0706:26
Felborult egy csónak, fedélzetén 100 etiópiai migránssal Jemen partjainál, legkevesebb 46-an a vízbe fulladtak, 16 embert eltűntként tartanak számon - jelentette a Nemzetközi Migrációs Szervezet.
Harminchét férfi és kilenc nő fulladt a vízbe, amikor csónakjuk felborult a nagy hullámok közepette, nem messze a jemeni partoktól - részletezte az IOM. Tizenhat embert eltűntként tartanak nyilván, a feltételezések szerint ők is életüket vesztették - tette hozzá közleményében az ENSZ-szel kapcsolatban álló kormányközi szervezet. A csónakban legkevesebb százan utaztak, 83 férfi és 17 nő, mindannyian etióp állampolgárok, akik Szomáliából próbáltak meg eljutni Jemenbe.

Az Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint legalább hétezer ember kockáztatja meg havonta az átkelést az Ádeni-öblön. Mohammed Abdiker, a Nemzetközi Migrációs Szervezet válságkezelési igazgatója szerdán elmondta, hogy 2017-ben mintegy százezren vállalkoztak erre az útra.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerdán beszámolt arról is, hogy 233 etiópot telepítettek haza Jemenből, és a jemeni polgárháború ellenséges felei által vitatott, jelenleg az Irán támogatását élvező húszi felkelők ellenőrizte Hodeida kikötővárosból menekítették ki őket. A migránsokat Dzsibutiba szállították először, ahol humanitárius segítségben részesültek mielőtt hazatértek Etiópiába. Értesülések szerint a nyugat-afrikai migránsok állítólag fokozottan ki vannak téve az embercsempészek és más bűnözők általi kizsákmányolásnak, gyakran kényszermunkára kötelezik, vagy önkényesen elzárják őket.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ