Cropped landscape
Külföld
Günther Oettinger: A 2019-es EP-választásig el kell fogadni az új uniós költségvetést
2018-06-0717:53
A 2019 tavaszán tartandó európai parlamenti választásig el kell fogadni az Európai Unió következő hétéves költségvetését - sürgette Günther Oettinger uniós költségvetési biztos csütörtökön Berlinben.
Az Európai Bizottság német tagja a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság Europaforum című rendezvényén kiemelte, hogy nemcsak rendkívül fontosnak, de lehetségesnek is tartja, hogy sikerül megállapodni a 2021-2027 közötti időszakra szóló hosszú távú uniós költségvetésről az EP-választás előtt.
    
A megállapodás nagy hatású üzenet lenne az Ankarában, Washingtonban és Moszkvában tevékenykedő "autokraták" számára, azt tudatosítaná bennük, hogy "Európa egy unió, amely kompromisszumképes és cselekvőképes" - mondta Günther Oettinger.
    
Kifejtette, hogy Nagy-Britannia uniós távozása és az új ügyek, például a migrációval kapcsolatos feladatok miatt az eddiginél több pénzre van szükség, az együttes tagországi bruttó nemzeti jövedelem (GNI) 1 százalékát meghaladó nagyságú forrást kell összpontosítani a költségvetésben, de vannak "keményvonalas" tagállamok, amelyek elutasítják a befizetések növelését. 
    
Azonban az ilyen tagállamok száma csökken, és várhatóan Németország is hajlandó lesz több pénzt átutalni a közös kasszába, így lehetséges a kompromisszum 2019 tavaszáig - mondta.
    
A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa - aki 2005-től öt évig Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke volt, és 2010 óta a brüsszeli bizottság tagja - a WDR rendezvényén arról is beszélt, hogy a Jean-Claude Juncker vezette bizottság megbízatásának lejárta után befejezi politikai pályafutását, és a gazdaságban kíván elhelyezkedni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ