Cropped landscape
Külföld
Trump volt stratégiai főtanácsadója: Orbán Viktor kimagasló európai személyiség
2018-06-0714:34
Olaszország, választások, Matteo Salvini, afd, soros györgy, nyílt társadalom, demokrácia, orbán viktor
Donald Trump amerikai elnök volt stratégiai főtanácsadója, Stephen Bannon cikkét közölte csütörtökön a The Spectator című konzervatív brit folyóirat, "Orbán és Salvini újraértelmezik az európai demokráciát" címmel. 
A hetilap hétvégi számában megjelenő - az online kiadásban csütörtökön elérhetővé tett - cikkben Bannon azt írja: az olaszországi választások idején Rómában volt, és találkozókat tartott mások mellett az Alternatíva Németországnak (AfD), az olasz Liga és az Öt Csillag Mozgalom, valamint az egykori francia Nemzeti Frontból alakult Nemzeti Összefogás képviselőivel. 
Nehéz volt nem úgy érezni, hogy mi állunk a történelem jó oldalán. Ezek az emberek az Európa-szerte zajló változások tényleges hajtóerői
- áll Bannon cikkében, amely kiemeli Beatrix von Storch, az AfD parlamenti frakciójának helyettes vezetője és Alice Weidel, az AfD egy másik vezető parlamenti politikusa mellett Matteo Salvini olasz belügyminisztert, a kormányzó jobboldali Liga vezetőjét, valamint "Orbán Viktort és csapatát" mint olyan embereket, akik új meghatározást adnak a demokráciának Európában. 
    
Trump volt tanácsadója szerint Orbán Viktor kimagasló európai személyiség, aki többször is elvetette az Európai Unió felfogását a liberális demokráciáról, "amelyről néhányan már kezdik felismerni, hogy a démosz nélküli demokráciát jelenti". 
Bannon szerint a magyar miniszterelnök "gyakorlatilag elzavarta" Soros Györgyöt és az általa alapított Nyílt Társadalom Alapítványt Budapestről. Soros évekig rossz szándékú befolyást gyakorolt az európai és az amerikai politikára, de most mindez visszahullik rá, és "honnan lehetne ezt jobb helyről végignézni, mint Magyarországról, (Soros) szülőhazájából" - fogalmaz írásában Stephen Bannon, felidézve, hogy Budapesten találkozott Orbán Viktorral, és Schmidt Mária meghívására látogatást tett a Terror Háza múzeumban is. 
    
Bannon azt írja cikke végén: abban a biztos tudatban tér vissza Washingtonba, hogy legyen szó Magyarországról, Németországról, Franciaországról, Olaszországról, Svédországról, vagy immár Szlovéniáról is, mindenhol "a szánalomra méltó" emberek vágnak vissza és győznek is. 
    
Bannon arra utalt, hogy Hillary Clinton demokrata elnökjelölt az amerikai választási kampányban Donald Trump támogatóira használta a "deplorables" (nyomorult, szánalomra méltó) jelzőt. 

Steve Bannon, Donald Trump elnök volt tanácsadója exkluzív interjút adott az ECHO TV-nek májusi budapesti látogatása alkalmával. Steve Bannon a többi közt beszélt a globális pénzvilág és a politika kapcsolatáról. Kifejtette: a globális pénzvilág a médiát használja fel arra, hogy negatív színben tüntesse fel azokat a politikusokat, akik nem tesznek eleget London, New York és Brüsszel kapitalista elvárásainak. Steve Bannon szerint a neoliberális erők azért támadnak egyes vezetőket, és kiáltják ki őket diktátornak, mert saját létüket féltik.
A teljes beszélgetés: 
MTI/ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ