Cropped landscape
Külföld
Brexit - Barnier kételyeit fogalmazta meg az Észak-Írországra vonatkozó brit javaslattal kapcsolatban
2018-06-0816:36
Súlyos kételyeit fogalmazta meg Michel Barnier, az Európai Unió Brexit-ügyi főtárgyalója pénteken az Észak-Írországra vonatkozó új brit javaslatokkal kapcsolatban.
A brit kormány javaslata értelmében az Egyesült Királyság "korlátozott ideig" tartaná magát a vámunió szabályrendszeréhez, ha a brit EU-tagság megszűnése utáni átmeneti időszak végéig nem sikerülne végleges egyezségre jutni a kétoldalú kereskedelem vámszabályozásáról.
    
Barnier brüsszeli sajtóértekezletén leszögezte: nem terjeszthető ki a szigetország egészére az uniós megoldási javaslat, amelynek értelmében megfelelő jövőbeli megállapodás hiányában Észak-Írország továbbra is részese lenne a vámuniónak.
    
A főtárgyaló bírálta, hogy Theresa May brit kormányfő ideiglenes megoldásról beszélt, és hangsúlyozta, tartósan meg kell akadályozni a fizikai határellenőrzési rendszer visszaállítását az Ír-szigeten.
    
Kiemelte ugyanakkor: a brit tervezet több kérdést vet fel, mint amennyire választ ad, de ez még nem jelenti annak teljes elutasítását, a felek folytatni fogják az egyeztetést.
    
A brit EU-tagság várhatóan jövő márciusban szűnik meg, de a brit kormány és az Európai Unió elvi megállapodása alapján ezután átmeneti időszak következne, mely 2020 végéig tartana, és addig az Egyesült Királyság és az uniós partnerországok a jelenlegi szabályrendszer alapján férnének hozzá egymás piacaihoz.
    
Továbbra is megoldatlan kérdés azonban, hogy az átmeneti időszak után milyen vámszabályok lépnek érvénybe a jelenleg vámmentes kétoldalú kereskedelemben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ