Cover
Külföld
Günter Verheugen: Igazságtalan Budapestet és Varsót bírálni a menekültek befogadásának elutasítása miatt
2018-06-0806:18
Teljes mértékben igazságtalan szolidaritás hiányával vádolni mások mellett Magyarországot és Lengyelországot, mert elutasítják a menekültek befogadását - közölte Günter Verheugen, az Európai Bizottság volt bővítési biztosa az észak-lengyelországi Olsztynban.
A Jövő Kongresszusa nevű rendezvényen felszólaló német Verheugen rámutatott, hogy a szolidaritás a migrációs válsággal kapcsolatban addig fel sem merült, amíg az Németország problémája nem lett. Hozzátette: az EU-nak nincs átfogó migrációs politikája, s ezért igazságtalan lojalitás hiányával vádolni olyan országokat, amelyek elutasították a menekültek befogadását. Úgy fogalmazott: nincs olyan, hogy migrációs politika, és a migránsok más uniós országokba áthelyezésének rendszere abszurd. 

"Németország előhuzakodott a szolidaritás kérdésével, amikor a probléma Olaszországot vagy Görögországot érintette?" - tette fel a kérdést. Lengyelországgal kapcsolatban közölte: a kelet-európai ország nem úti célja a bevándorlásnak, ráadásul nagy számú, Ukrajnából érkezett bevándorlóknak ad otthont már így is. Mint mondta, a migránsok nem akarnak Lengyelországba, Litvániába vagy éppen Lettországba menni, az "öreg" EU-s országokba, tehát Németországba vagy Nagy-Britanniába igyekeznek. Verheugen emellett szót ejtett Varsó vitájáról az Európai Bizottsággal a lengyel bírósági reformokról, és azt javasolta Lengyelországnak, hogy fogadják el az EB javaslatait, mert az EU olyan "fontos döntések" előtt áll, amihez Varsónak "barátokra lesz szüksége".

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ