Cover
Külföld
Háborús bűnök elkövetésének gyanújával vettek őrizetbe egy menekültet Franciaországban
2018-06-0806:26
Őrizetbe vettek egy volt iraki menekültet a francia hatóságok, mert a férfi a gyanú szerint háborús bűncselekményeket követett el az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik vezetőjeként Irakban - közölte a párizsi ügyészség csütörtökön.
A gyanúsított személyazonosságát nem fedték fel a hatóságok, ugyanakkor a hírt először közlő TF1 francia televíziócsatorna Ahmed H.-ként azonosította a férfit. A férfit terrorizmussal is gyanúsítják. Az iraki hatóságok gyanúja szerint a 33 éves Ahmed H. a Bagdadtól mintegy 100 kilométerre északra fekvő Tikrít és Szamarra térségét uralta mint az Iszlám Állam helyi vezetője. 

A dzsihadista szervezet fegyveresei iraki offenzívájuk első napjaiban, 2014 júniusában mintegy 1700, főként síita újoncot lőttek agyon, akik megszöktek a Tikrít város melletti Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, de a legtöbb újoncot tömegsírokba lőtték. Ahmed H. a feltételezések szerint részt vett a tömegmészárlásban, ezért gyanúsítják háborús bűncselekmények elkövetésével.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ