Cover
Külföld
Visszaszökött hazájába Németországból egy tizenéves gyilkosságával gyanúsított menekült
2018-06-0806:20
Visszaszökött hazájába Németországból a tizennégy éves Susanna Feldman megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsított iraki menekült - közölték német tisztviselők csütörtökön. A történtek mélyen felháborították a németeket, ami egyúttal erősítette a menedéknyújtás szabályainak szigorítását követelő hangokat, hogy erőszakosnak vélt migránsokat hatékonyabban lehessen kitoloncolni az országból.
Susanna Feldman bár zsidó volt, a német rendőrség nem talált arra utaló jelt, hogy a lányt származása miatt ölte meg a gyilkosság gyanúsítottja. A németországi Zsidók Központi Tanácsa nevű szervezet óva intett az ellen, hogy antiszemita indítékot tulajdonítsanak a bűncselekménynek. A kislánynak a Frankfurthoz közeli Mainzban veszett nyoma május 22-én. Holttestét szerdán találták meg Wiesbadenben, egy menekülttáborhoz közeli erdős területen. A vélt gyilkos ebben a táborban lakott. 

A rendőrség közölte: a 20 éves Ali Basárt keresik, aki feltehetően néhány nappal ezelőtt menekült vissza családjával az észak-iraki Erbílbe. A hatóságok egy különleges hívóközpontot hoztak létre a férfi megtalálásához, arab és török nyelven is felhívást intéztek a nyilvánossághoz az iraki férfi kézre kerítése végett. Basár ismert volt a német hatóságok előtt, ugyanis egy 11 éves lány megerőszakolásának gyanújába keveredett a menekülttáborban. 

A nyomozás ez ügyben azonban eredménytelenül zárult. A német politikai spektrum minden szögletéből sürgették a történtek alapos kivizsgálását, kifejezetten annak felderítését, hogy hogyan tudta egy iraki férfi és családja hamis neveket használva elhagyni Németországot. Bár nincs antiszemitizmusra utaló jel a bűncselekmény elkövetésében, a zsidókat érő erőszakos cselekmények meglehetősen kényes kérdés Németországban. 

Egyes német zsidók aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy szerintük erősödött az antiszemitizmus a főként muzulmán migránsok tömeges beáramlásával. A rendőrség azonban a zsidó-ellenes atrocitások jelentős részét a német szélsőjobbnak tulajdonítja.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ