Cover
Külföld
Gál Kinga: Ébredeznek az európai politikusok
2018-06-0906:58
Az osztrák kancellár migrációs javaslatainak visszhangjáról és elfogadottságáról kérdezte a Magyar Hírlap Gál Kinga fideszes EP-képviselőt, az Európai Néppárt alelnökét.
– Sebastian Kurz a magyarhoz hasonló, szigorú migrációs politikát hirdetett. Elfogadott nézet ez a pártcsaládban már?
– Gyakorlatilag ez az az álláspont, mint amit a magyar kormányfő mond 2015 óta: nem lehet megőrizni a schengeni zóna határmentességét, ha a külső határok nincsenek biztosítva. A Néppártban ez egyre elterjedtebb nézet, ami nem feltétlenül tükröződik az uniós vezetők nyilatkozataiban. Kurz nyilatkozata mutatja, a politikusok kezdik belátni, hogyan változott a választói hangulat, és hogy a kvóta kudarcot vallott.

– Felmérések szerint a következő EP-választás döntő témája a migráció lesz.
– Ezt látják a néppárti döntéshozók is, hogy az emberek a migráció­ról és a biztonságról akarnak beszélni. A Néppártban ugyanakkor már második éve fogadunk el a fentebb említetteket kimondó anyagokat, csak aztán mégsem hangsúlyozták ezeket a dolgokat. Bízom benne, hogy most végre egymásra találnak azok, akik látják a valóságot és azok, akik mindeddig nem tudtak túllépni a megvalósíthatatlan, tényekkel köszönő viszonyban sem levő elképzeléseiken. Az idő egyértelműen minket igazol.

Magyar Hírlap
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ