Cropped landscape
Külföld
Hatalmas konzervatív győzelem Kanadában
2018-06-1012:19
Progresszív KonzervatívokLiberális Párt, kanada
Az establishment-ellenes Progresszív Konzervatívok (Progressive Conservatives, PC) elsöprő győzelmet arattak Kanada Ontario tartományában. A Doug Ford-vezette párt a tartományi törvényhozó testület 124 székéből hetvenhatot nyert el. A Liberális Párt támogatottsága hatalmasat zuhant.
A Demokrata szemlézte a Breitbart beszámolóját, amely szerint 2003 óta először fordult elő, hogy a Progresszív Konzervatívok többséget szereztek az ontariói törvényhozásban.

A korábban kormányzó Liberális Párt - amely elkötelezett szövetségese Justin Trudeau jelenlegi kanadai miniszterelnöknek - katasztrófális vereséget szenvedett: mindössze hét képviselői helyet tudtak megnyerni, így nem is alakíthatnak saját frakciót. 

Az ontariói szavazók nagy része sok szempontból is meglehetősen elégedetlen volt a Kathleen Wynne által vezetett Liberálisokkal, elsősorban a társadalmi igazságossággal kapcsolatos szélsőséges ideáikkal. Azzal fenyegettek például, hogy a törvény erejével veszik el a gyermeket azoktól a szülőktől, akik nem fogadják el annak "genderidentitását". Mindemellett vezetésük alatt az ontariói lett Észak-Amerika egyik leginkább eladósodott kormánya.

Doug Ford - aki Toronto egykori polgármesterének, Rob Fordnak a testvére - kampánya elsősorban a politikai elittel való szembenállásról szólt. Ezt a győzelem után egy interjúban a következőképpen magyarázta: "Úgy érzem, széles néprétegek egyszerűen nem jutnak szóhoz. Az elitek pedig mindhárom pártban megtalálhatók. (...) Az elithez tartozók azt gondolják, okosabbak nálad; lenéznek téged, úgy gondolnak rád, mint valami előemberre, azt hiszik, ők mindent jobban tudnak. Az ideológiájukkal pedig be akarják hálózni a városokat, a közösségeket, bárhol is élj".

Győzelmi beszédében Ford azt ígérte, "a gazdasági fellendülés időszaka következik, olyan, amilyet ez a tartomány még soha nem látott. Olyan jólét, amely Ontario minden polgárára hatással lesz".

Ontario az Egyesült Államokkal - ezen belül Minnesota, Michigan, Ohio, Pennsylvania és New York államokkal - határos, ez Kanada legnagyobb lélekszámmal rendelkező tartománya, területe több mint egymillió négyzetkilométer, lakossága több mint tizennégymillió fő. Tartományi fővárosa magyar kisebbség által is szép számban lakott Toronto. A 2011-es népszámlálási adatok szerint a tartományban élők több mint 31 százaléka katolikus, ezzel ez a legnagyobb vallási közösség. Ontarióban található még Ottawa városa, illetve ide tartozik a Niagara-vízesés kanadai oldala is.

Breitbart/Demokrata
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ