Cover
Külföld
A német belügyminiszter elhalasztotta menekültügyi reformtervének ismertetését
2018-06-1118:07
Horst Seehofer német belügyminiszter váratlanul elhalasztotta a készülő átfogó menekültügyi reformcsomagjának ismertetését - erről értesült hétfőn a dpa német hírügynökség Berlinben a tárcavezető pártjának, a Keresztényszociális Uniónak köreiből.
A dpa úgy tudja: az úgynevezett mesterterv elhalasztásának háttérben Seehofer és Angela Merkel német kancellár közötti nézeteltérések állnak abban a kérdésben, hogy a belépni kívánó menedékkérők közül a határon kiket kellene elutasítani. A vitában hétfőn Bajorország külön is állást foglalt, ismét szigorúbb bevándorlási politikát követelve. "Berlin részéről hátszélre lenne szükség, és nem arra, hogy nehéz kövekkel megrakott hátizsákká váljon" - fogalmazott képletesen Markus Söder tartományi miniszterelnök. 

"Intenzíven egyeztettünk Horst Seehoferrel a terveiről. Ezekkel összefüggésben Bajorország teljes mellszélességgel kiáll mögötte" - mondta Söder. Hozzáfűzte: támogatják, hogy a belügyminiszter alapvető változást érjen el a német menekültpolitikában. Seehofer eredetileg kedden szerette volna Berlinben bemutatni a hosszú ideje beharangozott javaslatát. A belügyi tárca egyelőre nem erősítette meg a sajtókonferencia elmaradását, viszont ehelyett bejelentett egy találkozót Seehofer és a német fővárosba látogató Sebastian Kurz osztrák kancellár között. 

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap értesülései szerint Horst Seehofer menekültügyi reformcsomagjában várhatóan szerepel, hogy meg kell tagadni a belépést a határon a papírok nélkül, vagy más EU-tagországban már regisztrált menedékkérőktől. Ennek mindenek előtt Ausztriára lennének közvetlen kihatásai. A német kancellár vasárnap egy televíziós interjúban arról beszélt, hogy az uniós jog a nemzeti jog felett áll, és tartózkodni kell az egyoldalú, nemzeti szintű lépésektől. 

Mint mondta, "csak az európai megoldás az igazi megoldás". Steffen Seibert kormányszóvivő utalt arra: a kancellár egyeztetni kívánja miniszterével a menekültügyi reformterv egyes pontjait. Kormánykörökből a dpa úgy értesült a dpa, hogy "van még mit egyeztetni". Seehofer vasárnapi interjújában a tárca hónapok óta formálódó menekültügyi reformcsomagjával kapcsolatban elmondta, hogy Németországnak a menekültügyben nincsen a jövő kihívásainak megfelelő szabályrendszere, ezért elkészítettek egy 63 intézkedésből álló "mestertervet". A javaslatot Gerd Müllerrel, a nemzetközi fejlesztési együttműködést irányító minisztérium CSU-s vezetőjével tervezték bemutatni a sajtónak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ