Cropped landscape
Külföld
Csaknem 800 migráns várakozik az olasz parti őrség egyik hajóján
2018-06-1116:33
Hétszázkilencven migráns vár arra az olasz parti őrség egyik hajóján, hogy partra szálhasson - jelentette az EFE spanyol hírügynökség az olasz parti őrség forrásaira hivatkozva. Rajtuk kívül 629 migráns kénytelen várakozni az Aquarius nevű hajón, amelynek az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy kikössön az ország kikötőiben.
A Földközi-tengeren előző nap kimenekített 790 migráns legtöbbje az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodik. Továbbra is arra várnak, hogy kijelöljék a hajó számára a kikötőt, amelynél partot érhetnek - mondták a spanyol hírügynökségnek források a tengeri testülettől. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője ugyanakkor a CNN hírtelevíziónak hétfőn nyilatkozva azt mondta: nem hiszi, hogy az olasz kormány megtagadhatja a parti őrségtől, hogy hajója kikössön, szemben egy olyan külföldi lobogó alatt közlekedő hajótól, mint az Aquarius.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter a közösségi médiában hétfőn közzétett bejegyzésében azt állította, hogy az Aquarius már Spanyolország felé tart, miután Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják a hajót. Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetek által működtetett Aquarius menekülthajó, fedélzetén vasárnap kimentett 629 bevándorlóval, közöttük 123, szülői kíséret nélküli gyerekkel a nemzetközi vizeken volt kénytelen tartózkodni Madrid ajánlatáig, miután Salvini megtiltotta a hajótól a kikötést az olasz partoknál. Az olasz hatóságok nem engedélyezték az Aquarius kikötését és követelték, hogy a hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ