Cropped landscape
Külföld
Győzelemként értékelte Olaszország az Aquarius spanyolországi befogadását
2018-06-1120:43
Győzelemként értékelte Twitter-bejegyzésében Matteo Salvini olasz belügyminiszter Madrid felajánlását, hogy befogadja az Aquarius nevű hajót, fedélzetén 629 migránssal. Salvini korábban megtiltotta a hajónak, hogy kikössön Olaszország kikötőiben. Pedro Sánchez spanyol kormányfő ajánlotta fel, hogy befogadják az Aquariust.
Győzelem. Az Aquarius fedélzetén tartózkodó 629 migráns Spanyolország felé tart. Elértük az elsődleges célt! Lezárjuk a kikötőket
- írta Twitter-üzenetében az olasz belügyi tárca vezetője.

Salvini ezzel arra utalt, hogy "csatát nyertek" az olasz partokhoz érkező migránsok számának csökkentéséért folytatott "harcban". Érdemes volt felemelni a szavunkat és nemet mondani - jelentette ki az olasz belügyminiszter, aki szerint azzal, hogy nem engedélyezte a civil szervezetek által működtetett Aquarius mentőhajó olaszországi kikötését, új kezdet nyílt az európai migrációs politikában.

Az eset rámutatott, hogy az Európai Uniónak a "jószívűségre" és "hamis szolidaritásra" épített migrációs politikája nem vezet sehova. Salvini azt üzente bírálóinak, hogy az olasz hatóságok felajánlották az Aquariusnak a gyerekek és nők átvételét, de erre a hajót működtető szervezetek nem válaszoltak. Az olasz belügyminiszter biztos információként jelentette be, hogy a hajót Spanyolország fogadja be Valencia kikötőjében.

Hangsúlyozta: ez az első alkalom, hogy egy Líbiából indult migránshajó nem Olaszországban ér partot, "ez annak a jele, hogy valami megváltozott". Pedro Sánchez spanyol kormányfő hétfőn felajánlotta, hogy befogadják az Aquariust, amely a tengerből vasárnap kimentett 629 emberrel, közöttük 123, szülői kíséret nélküli gyerekkel, 11 gyerekkel és hét várandós nővel a fedélzetén vesztegelt nemzetközi vizeken, mert sem Olaszországban, sem Máltán nem engedték kikötni. 

Kötelességünk segíteni egy humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében, és biztonságos kikötőt ajánlani ezeknek az embereknek, így teljesítve a nemzetközi jogi kötelezettségeket
- áll a hivatalos közleményben.

A rövid tájékoztatás szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot. A spanyol kormányfő döntését megelőzően Joan Ribó, Valencia polgármestere már közölte, hogy készek lennének fogadni a hajót. Hasonló bejelentést tett Ada Colau barcelonai városvezető is. Giuseppe Conte olasz miniszterelnök köszönetét fejezte ki Spanyolországnak a szolidaritásért. Ezzel azonban a migráció kérdése sem olaszországi, sem európai szinten nincsen megoldva - hangsúlyozta ugyanakkor.

A Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral hétfőn Rómában tartott sajtótájékoztatóján az olasz kormányfő a katonai szövetség fokozottabb fellépését sürgette a Földközi-tenger térségében. A spanyol kormány döntésének bejelentését megelőzően Marco Bertotto, az MSF egyik illetékese hétfőn az olasz állami televíziónak nyilatkozva azt mondta: várhatóan a nap végéig elfogy az élelmiszer a hajón. A bevándorlók némelyikének víz került a tüdejébe, miután a Földközi-tengerbe estek csempészek csónakjáról, mások égési sérüléseket szenvedtek, míg vannak, akiknél kihűlés jelei mutatkoznak - tette hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága hétfőn felszólította az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt hajón utazó 629 bevándorlót. Az Európai Bizottság (EB) arra szólított fel minden érintett felet: minél gyorsabban hozzanak intézkedéseket, hogy az Aquarius nevű hajón utazók minél rövidebb időn belül biztonságosan partra szállhassanak - jelentette ki Margarítisz Szkínász, az EB szóvivője hétfőn.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa Twitter-üzenetében nagyra értékelte Spanyolország emberi jogi szempontból példás döntését. Az emberéletek megmentése olyan kötelezettség, amelyet az államoknak mindig tiszteletben kell tartaniuk - húzta alá. A német kormány humanitárius kötelessége teljesítésére szólította fel hétfőn Olaszországot és Máltát. A máltai miniszterelnök Twitter-üzenetében azt közölte, hogy élelmiszert küldenek a hajóra. Olaszország korábban orvosok küldését ajánlotta fel.

Az EFE spanyol hírügynökség az olasz parti őrség forrásaira hivatkozva hétfőn jelentette, hogy az Aquariuson kívül további 790 migráns vár arra az olasz parti őrség egyik hajóján, hogy partra szállhasson. Legtöbbjük az olasz parti őrség Diciotti nevű hajóján tartózkodik. Továbbra is arra várnak, hogy kijelöljék a hajó számára a kikötőt, amelynél partot érhetnek - mondták a spanyol hírügynökségnek források a tengeri testülettől. Az ANSA olasz hírügynökség 795 migránsról számolt be. Flavio Di Giacomo, a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője ugyanakkor a CNN hírtelevíziónak hétfőn nyilatkozva azt mondta: nem hiszi, hogy az olasz kormány megtagadhatja a parti őrségtől, hogy hajója kikössön, szemben egy olyan külföldi lobogó alatt közlekedő hajótól, mint az Aquarius.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ