Cropped landscape
Külföld
Kanadai külügyminiszter: Nem javítanak a helyzeten az amerikai verbális támadások
2018-06-1106:35
kanada, G7, donald trump, zárónyilatkozat
Nem javítanak a helyzeten a személyeskedő amerikai verbális támadások - jelentette ki Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter vasárnap Donald Trump amerikai elnök és tanácsadóinak a G7-csúcs után tett kijelentéseire reagálva. 
"Kanada nem személyeskedő támadásokkal folytat diplomáciát ... és különösen tartózkodunk a személyeskedő sértésektől, ha közeli szövetségesünkről van szó" - hangsúlyozta a tárcavezető Québecben tartott sajtótájékoztatóján.
    
Freeland megerősítette, hogy Kanada, bár továbbra is nyitott a párbeszédre, kölcsönösségen alapuló és arányos válaszintézkedésekkel fog felelni az amerikai vámtarifákra, amelyeket sértőnek nevezett. 
    
Kijelentette, hogy az ottawai kormány teljes mértékben elkötelezett a kanadai munkásság mellett. Freeland emellett úgy vélekedett, hogy bár a gazdasági kapcsolatok kölcsönösen előnyösek, a jelenlegi amerikai kormányzat ettől eltérő felfogást követ. 
    
A kanadai külügyminiszter hangoztatta, hogy az európai szövetségeseikkel, illetve Japánnal és Mexikóval is egyazon állásponton vannak az amerikai vámtarifákat illetően, amelyekre koordinált választ fognak adni. 
    
Donald Trump amerikai elnök szombaton visszavonta a G7-csúcs résztvevőinek közös zárónyilatkozatának támogatását, amit Justin Trudeau kanadai kormányfő "hamis állításaival" indokolt. Azt írta, hogy Justin Trudeau kanadai kormányfő a G7-csúcsot követő sajtótájékoztatóján "nagyon tisztességtelen és gyenge" volt. 
    
Larry Kudlow, a Fehér Ház gazdasági bizottságának igazgatója a CNN hírtelevíziónak adott interjújában így fogalmazott Trudeauról: "valójában hátba döfött bennünket". Peter Navarro, a Fehér Ház kereskedelmi főtanácsadója pedig a Fox televízióban arról beszélt, hogy a kanadai politikusnak "külön helye van a pokolban". 
    
Kudlow az interjúban többször is "árulással" vádolta meg Trudeaut, aki az amerikai elnökkel történt megbeszélése után sajtóértekezletet tartott és közölte, hogy "sértőnek találja" az amerikai vámtarifákat, amelyeket Washington mások mellett Kanadára vetett ki. A kanadai kormányfő fogadkozott, hogy július 1-től Ottawa megtorló intézkedéseket hoz az Egyesült Államokkal szemben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ