Cover
Külföld
Klopfer Ádám: Ismét a tagállami szerepvállalásra van szükség a migránskrízisben
2018-06-1121:31
Spanyolország felajánlotta, hogy befogadja a tengeren veszteglő Aquarius mentőhajót, amelynek fedélzetén több, mint 600 illegális migráns tartózkodik - hangzott el Napi aktuális című műsorunkban.
Az elmúlt napokban ismét több száz migráns indult el Európába. Vizsgálatok alapján kiderült, hogy az embercsempészek együttműködnek a civil szervezetekkel. Róma ezek miatt az esetek miatt tavaly készített egy magatartási kódexet a tengeri mentésben résztvevő NGO-k részére.

A migránsok valamennyien Európába tartanak, az olasz hatóságok azonban nem járultak hozzá, hogy kikössenek a szóbanforgó hajóval a partjaikon. Olaszország ugyanis azon az állásponton van, hogy a menedékkérőket a máltaiaknak kellene befogadnia, bár ezt az utóbbiak megtagadták.
Az eset kapcsán Klopfer Ádám, a Migrációkutató Intézet kutatója volt a Napi aktuális vendége, aki arról beszélt, hogy a tengeren veszteglő hajó kapitányai nem a megoldás felé indultak el, azonban az új szocialista spanyol kormány leveszi ezt a terhet a térség válláról és Valencia kikötőjébe hajóztatja át a bevándorlók tömegét.

A Migrációkutató Intézet munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a korábbiakhoz hasonlóan ismét az történik, hogy tagállami szinten kell döntéseket hozni a bevándorlók okozta nehézségek kezelésére.

A kutató szerint hatalmas probléma, hogy az Európai Unió képtelen egységesen fellépni a migránskérdéssel szemben, hiszen emberéletek forognak kockán. Az események fényében várható, hogy a migrációs útvonal áttolódik Spanyolország irányába, holott a balkáni migrációs mozgás szintén erősödik, tekintve, hogy a szárazföld jelentősen kevesebb kockázatot rejt a tengeri útvonalakkal szemben az Európát célba vevő embertömegek számára.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ