Cropped landscape
Külföld
Menedékjogot kapott Franciaországban a muszlim tömeggyilkos
2018-06-1111:41
Elfogtak Franciaországban egy migránst, aki menekültnek hazudta magát. A gyanú alapján a férfi az Iszlám Állam egyik regionális vezetője, és részt vett Irakban 1700 ember, köztük kiskorúak lemészárlásának a kitervelésében és végrehajtásában -írja az Origo.
Pénteken jelentette be a párizsi ügyészség, hogy még márciusban letartóztattak egy iraki állampolgárságú férfit a normandiai Lisieux-ben, aki menekültnek hazudta magát, és menedékjogi kérelmet nyújtott be 2016 nyarán. A hatóságok először azt közölték, hogy a gyanú alapján az Ahmed H. nevű terrorista az Iszlám Állam egyik regionális vezetője, és 2014-ben az iraki Tikrit városában terrormerényletet követett el – írja a AFP francia hírügynökség. 
 
Néhány órával később egyéb információkat is nyilvánosságra hoztak vele kapcsolatban. A migráns 33 éves, és a francia titkosszolgálat jelentése szerint egyike volt az Iszlám Állam azon regionális vezetőinek, akik parancsot adtak fegyvertelen kadétok lemészárlására. A tömeggyilkosságra 2014. június 12-én kerül sor a tikriti Speicher táborban, hivatalos nevén az iraki légierő katonai akadémiáján, a halálos áldozatok számát 1566 és 1700 fő közé teszik.A katonai akadémia épülete korábban Szaddám Huszein iraki diktátor palotája volt. A gyanú alapján Ahmes H. részt vett a mészárlásban. Az áldozatok között voltak kiskorúak. 
 
A kadétoknak az volt a „bűnük”, hogy nem voltak szunniták, többségük az iszlám síita ágát követte, de voltak köztük nem muszlimok is. A mészárlásról videofelvételeket és képeket készítettek a terroristák. 

Amikor a migráns benyújtotta a menedékkérelemét, a francia hatóságok még semmit nem tudtak a  tömeggyilkosságban, illetve az Iszlám Állam keretén belül betöltött szerepéről, és előzetesen nem is vizsgáltatták meg. Ezért 2017-ben menekültstátuszt és 10 évre szóló letelepedési engedélyt kapott. A francia titkosszolgálat csak az engedély kiadása után kezdett el vizsgálódni utána. A terroristát jelenleg Párizs mellett egy nagyon szigorúan őrzött börtönben tartják fogva. Már visszavonták a menekültstátuszát. A migráns egyébként tagadja az ellene felhozott vádakat az ügyvédje, Mohamed El Monsaf Hamdi pedig nem kívánt nyilatkozni védencével kapcsolatban a sajtónak. Hamarosan megkezdődhet ellene a jogi eljárás is terrorizmus és háborús bűncselekmények vádjával.

Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ