Cropped landscape
Külföld
Olasz kormányfő: Olaszország orvosokat küld az Aquariusra
2018-06-1110:51
Olaszország, illegális migráció, Matteo Salvini, nato, jens stoltenberg, NGO
Olaszország orvoscsoportot küld az Aquarius nevű hajóra, amely 629 migránssal a fedélzetén vesztegel nemzetközi vizeken, és sem Olaszországban, sem Máltán nem engedik kikötni - jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral közösen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn Rómában. 
Olaszországot magára hagyták a migrációval - sommázta álláspontját az olasz kormányfő. A NATO főtitkárával folytatott megbeszélés után Giuseppe Conte kijelentette, Róma továbbra is a katonai szövetség elkötelezett tagja, de nyitást szorgalmaz Oroszország felé. Conte hangsúlyozta Oroszország "elengedhetetlen szerepét", amely nélkül egyetlen nemzetközi válsághelyzet sem oldható meg. Az olasz miniszterelnök azt a "kettős" módszert nevezte meg példaként, amelyet a NATO  az ukrajnai válság esetében követett Moszkvával szemben határozottságot és párbeszédet ötvözve.     

Az olasz politikus ezzel egy időben a NATO fokozottabb fellépését sürgette a Földközi-tenger térségében. Conte azt mondta, Olaszország nagyon sokat fektetett be a NATO-ba, és továbbra is ezt fogja tenni. Hangsúlyozta: úgy gondolják, hogy Olaszország egyre inkább kulcsszerepet tölthet be a szövetség déli térségében, abban az instabilitással teli övezetben, amely már megszakítás nélkül a Földközi-tenger nyugati medencéjétől a Közel-Keletig terjed, és ahonnan az olasz állampolgárokat fenyegető veszély érkezik, az illegális kereskedelem minden formájában, beleértve az emberkereskedelmet is. 
    
Jens Stoltenberg, aki Elisabetta Trenta olasz védelmi miniszterrel is találkozott, a nemzetközi missziókban szolgáló olasz kontingensek munkáját méltatta. 
    
Ezzel egy időben Matteo Salvini olasz belügyminiszter közösségi oldalán közölte, hogy a Sea Watch német nem kormányzati szervezet (NGO) egyik hajója líbiai vizeken több száz migránst vett fedélzetére. 

Salvini hozzátette, hogy Olaszország ezt a hajót sem engedi kikötni.

Olaszország bekeményített bevándorlásügyben

Mint arról korábban beszámoltunk, nem engedik kikötni a migránsokat szállító Aquarius mentőhajót az olasz hatóságok. Olaszország Máltára irányította az Aquariust, de ők sem fogadták. 

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy az új olasz kormány véget kíván vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek "tengeri taxikként" megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. 
MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ