Cropped landscape
Külföld
Történelmi csúcstalálkozó lesz kedden
2018-06-1108:48
donald trump, atommentesítés, dél-korea, észak-korea, kim dzsong un, szöul, tárgyalás
Megérkezett Szingapúrba Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök, hogy kedden tárgyalóasztalhoz üljenek. A június 12-ei csúcstalálkozó célja, hogy Phenjan feladja nukleáris terveit, cserébe Washington feloldaná az országot sújtó szankciókat. A csúcstalálkozó átszámítva 5 és fél milliárd forintba kerül. 
A szingapúri miniszterelnök fogadta Kim Dzsong Unt az Isztanában, a szingapúri elnöki rezidencián, hogy a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaljanak. A találkozón Kim megköszönte a városállamnak, hogy magára vállalta a házigazda szerepét, és hangsúlyozta: most az egész világ figyelme a történelmi csúcstalálkozójára irányul. 

Donald Trump repülőgépe helyi idő szerint a késő esti órákban szállt le. Az amerikai elnököt elkísérte a külügyminisztere és nemzetbiztonsági tanácsadója is. Trump elindulása előtt ismét arra utalt, hogy a tárgyalás eredményessége bizonytalan. Mint fogalmazott, megállapodás Kimmel csak a pillanat hatása alatt jöhet létre. A találkozóra kedden, Sentosa szigetén kerül sor a Capella Hotelben. 

Először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. A megbeszélés központi témája a Koreai-félsziget atommentesítése lesz, amelynek egyik első lépése, hogy Phenjan feladja atomprogramját. Cserébe az Egyesült Államok kész helyreállítani diplomáciai kapcsolatait a rezsimmel és feloldaná az Észak-Koreát sújtó szankciókat. 
A találkozó költsége 20 millió dollár, vagyis 5 és fél milliárd forint, amelyet Szingapúr fizet - mondta el a városállam miniszterelnöke. Hozzátette, nehéz megteremteni a körülményeket, amelyek mindkét félnek megfelelnek. Mintegy 2500 újságírót várnak az eseményre a világ szinte minden országából. Számukra a szingapúri Forma-1-es futam idején boxként használt épületet alakították át médiaközponttá. 

Nagy az izgalom Dél-Koreában a június 12-ei csúcstalálkozó miatt 

Az ECHO TV Szöulban tartózkodó tudósítója elmondta, a helyiek azt remélik, a tárgyalás eredménye a javukra válik. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ