Cropped landscape
Külföld
Trump után Sebastian Kurz is beintett a nemzetközi normáknak
2018-06-1110:01
sebastian kurz, jeruzsálem, Siratófal
Sebastian Kurz osztrák kancellár európai vezetők között egyedülálló módon ellátogat a Jeruzsálem óvárosában található Siratófalhoz is háromnapos izraeli útján –  írja a 888.hu.
Kurz a Jad Vasem holokauszt emlékmúzeumban vasárnap egy olyan megállapodást írt alá, amely hozzáférést biztosít az izraeli intézménynek az osztrák állami archívum holokausztra vonatkozó dokumentumaihoz. A múzeumban találkozott Victor Klein holokauszttúlélővel, aki az Ausztriában felépített Mauthausen koncentrációs tábor foglya volt a második világháború idején.

"Osztrák kancellárként kijelentem, hogy Ausztria és az osztrák nép súlyos terheket visel a Soá idején elkövetett szörnyű és szégyenletes bűncselekményeikért. De hadd biztosítsam Önöket arról, hogy mi, osztrákok vállaljuk a felelősséget történelmünkért. Kötelességünk biztosítani, hogy a Soá soha többé ne történhessen meg, és hogy nemzedékem és a következő nemzedékek sohase felejtsék el ezeket a szörnyű bűnöket"
– hangsúlyozta Kurz Jad Vasemben az angol nyelvű The Jerusalem Post című újság értesülése szerint. Kurz ismertette kormánya nemrégiben született döntését egy bécsi emlékhelyről, ahol név szerint fognak emlékezni az összes osztrák zsidó áldozatra. Mintegy ötvenezer osztrák zsidót gyilkoltak meg a holokauszt idején. 

Az osztrák kancellár később – félretéve az eddigi protokollt – az 1967-ben Jordániától elfoglalt, kelet-jeruzsálemi területen található Siratófalhoz is ellátogat "magánjelleggel".

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ