Cropped landscape
Külföld
UNHCR: A spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquriust
2018-06-1114:18
Pedro Sánchez spanyol kormányfő felajánlotta, hogy befogadják az Aquarius, miután az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHRC) felszólította az olasz és a máltai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék partra szállni a két ország partjai között rekedt hajón utazó 629 bevándorlót, közöttük több mint 120, szülői kíséret nélküli gyereket.
Az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű szervezetek által működtetett Aquarius menekülthajó a nemzetközi vizeken tartózkodott hétfőn, miután az új olasz belügyminiszter megtiltotta, hogy egy olaszországi kikötőben kikössön. A közlemény szerint a hajó a kelet-spanyolországi Valencia kikötőjében érhet partot.
Az emberek szenvednek, kifogyóban van az élelmük, és gyors segítségre szorulnak. Az olyan átfogóbb kérdéseket, hogy ki a felelős, és hogyan lehet a felelősséget a legoptimálisabban megosztani az érintett államok között, később kell tisztázni
- közölte Vincent Cochetel, az UNCHR-nek a Földközi-tenger középső medencéjében illetékes különmegbízottja Genfben kiadott közleményében.

Az olasz hatóságok vasárnap nem engedték az Aquariust kikötni, és azt követelték, hogy az SOS Mediterranée és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezetek által működtetett hajó a bevándorlókkal a fedélzetén induljon Máltára, a szigetállam azonban közölte, hogy nem illetékes az ügyben.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter újfent hangoztatta, hogy

az új olasz kormány véget akar vetni annak a gyakorlatnak, hogy a civilszervezetek "tengeri taxikként" megkönnyítsék az illegális bevándorlók Európába jutását. 
Az Aquarius vasárnapra virradóra hat különböző mentőegység által kimentett embereket vett fedélzetére. A megmentettek között 123 kísérő nélküli kiskorú, további 11 gyerek és hét várandós nő is van. A mentési munkálatokat nagy részben az olasz haditengerészet végezte, és a Római Mentési Koordinációs Központból irányították.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ