Cropped landscape
Külföld
EU: A diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtésére
2018-06-1215:01
egyesült államok, észak-korea, Federica Mogherini, Európai Unió, ensz
Az Egyesült Államok elnöke és Észak-Korea vezetője között létrejött csúcstalálkozó megerősíti szilárd meggyőződésünket, amely szerint a diplomácia az egyetlen út a tartós béke megteremtéséhez a Koreai-félszigeten - közölte nyilatkozatában Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden. 
A főképviselő hangsúlyozta, a diplomáciai utak keresése gyakran kihívást jelent, de mindig kifizetődő. Mogherini a csúcstalálkozót létfontosságú és elengedhetetlen lépésnek nevezte, amely - mint írta - a koreai kapcsolatokban és a félszigeten eddig elért pozitív eredményekre épült, az északi- és dél-koreai vezetés bölcsességének és elhatározásának köszönhetően. 
    
Kiemelte: a nemzetközi közösség és az ENSZ Biztonsági Tanácsa végső célja továbbra is a Koreai-félsziget teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan nukleáris leszerelése. Donald Trump és Kim Dzsong Un által aláírt közös nyilatkozat világosan mutatja, hogy ez a cél megvalósítható - húzta alá. 
    
Az Európai Unió továbbra is készen áll arra, hogy elősegítse és támogassa a folytatólagos tárgyalásokat és más, a bizalom kiépítésére irányuló lépéseket a nukleáris fegyverektől mentes Koreai-félsziget tartós békéje, biztonsága és jólétének biztosítása érdekében - tette hozzá Mogherini. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ