Cover
Külföld
Megállapodás született a schengeni információs rendszer megerősítéséről
2018-06-1213:01
Megállapodásra jutottak a schengeni információs rendszer megerősítéséről kedden az Európai Parlament, illetve az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács képviselői, ami a várakozások szerint lehetővé teszi majd a külső határok hatékonyabb védelmét.
"Az információmegosztás a biztonság megerősítését és a migráció kezelését célzó uniós erőfeszítések kulcsfontosságú eleme, a schengeni információs rendszer pedig ennek lényeges eszköze. A frissített szabályozás új riasztási kategóriákat tartalmaz, képes kezelni az új kihívásokat" - közölte Valentin Radev, az EU soros elnökségét betöltő Bulgária belügyminisztere. Új riasztási kategóriákat vezetnek be többek között a kitoloncolásra váró menedékkérők, a terroristagyanús személyek és az eltűnt gyermekek számára. Hatékonyabbá teszik emellett az ujj- és tenyérlenyomat, illetve arckép alapján történő azonosítást. 

Julian King, az Európai Bizottság biztonsági unióért felelős tagja üdvözölte a bejelentést, mondván, hogy a SIS megerősítése nyomán elérhetővé válnak a határőrök és a rendőrök számára azok az adatok, amelyek szükségesek a munkájuk elvégzéséhez. Hozzátette: az adatbázis használatának köszönhetően csaknem 40 ezer őrizetbe vétel történt eddig, és nagyjából 200 ezer bűnözőt sikerült nyomon követni. 

A tanácsi sajtószolgálat tájékoztatása szerint a nemzeti hatóságok közti együttműködés fokozására szolgáló új szabályok segíteni fogják a küzdelmet a terrorizmus és a szervezett bűnözés ellen, javítják az európai biztonsági helyzetet és hozzájárulnak a migráció hatékonyabb kezeléséhez. A politikai megállapodást még hivatalosan is jóvá kell hagyniuk az uniós társjogalkotó szerveknek, az EP-nek és a tagállami kormányokat tömörítő tanácsnak. 

A változtatásokat legkésőbb 2021-re életbe kell léptetni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ