Cropped landscape
Külföld
Merkel közös európai megoldást sürget
2018-06-1221:19
Angela Merkel  Berlinben az osztrák kancellárral, Sebastian Kurzcal tartott sajtóértekezletén elismerte, hogy a közös európai megoldással kapcsolatban vita bontakozott ki a német kereszténypártok, az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió és a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió között.
Hangsúlyozta, hogy a két párt között további egyeztetésekre van szükség. A kancellár a menekültkérdésben "európai megoldásokat" sürgetett. Merkel szerint a menekültek jogait Európában együttesen és nem egyoldalúan kell meghatározni. "Egyik ország sem változtathatja meg egyoldalúan az európai uniós menedékjogi politikáját" - szögezte le.

A figyelmeztetést egyaránt intézte az egyes uniós tagországokhoz és saját koalíciójához, amelyben nyomást gyakorolnak rá a határok bezárása és az osztrák modellhez közelebb álló irányvonal követése érdekében. Merkel támogatást ígért Kurznak a júliusban kezdődő féléves osztrák elnökség során. Az Európai Unió előtt álló külpolitikai kihívásokkal kapcsolatban hangsúlyozta annak szükségességét, hogy Európa erős maradjon és egységesen lépjen fel.

Sebastian Kurz a sajtóértekezleten kijelentette, hogy nem kíván beavatkozni a belnémet vitába. Az osztrák kancellár hangsúlyozta ugyanakkor: "egyetértünk abban, hogy erősíteni kell a külső határok védelmét". Szerinte nem tisztességes, azokra az országokra hárítani a felelősséget, amelyek a legtöbb menekültet fogadják be. Kurz védelmébe vette országa bevándorlási gyakorlatát, amelynek az a célja, hogy "feltartóztassa" a migrációs áramlatokat. Merkel ezzel szemben "a humanitárius segítségnyújtás" kötelességét hangsúlyozta. A véleménykülönbségek ellenére egyetértettek abban, hogy közösségi szintű megállapodásra kell jutni a menedéknyújtásról és a bevándorlásról a június végi uniós csúcsértekezleten.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ