Cropped landscape
Külföld
KCNA: Trump és Kim a megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg
2018-06-1308:55
KCNA, donald trump, kim dzsong un, észak-korea
Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozójukon, és kölcsönösen meghívták egymást magukhoz - jelentette szerdán a KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség. 
Trump kifejezte szándékát arra, hogy hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség. "Ha az amerikai fél hiteles, Phenjan bizalmát erősítő intézkedéseket hoz a kétoldalú kapcsolatok javítása érdekében, akkor a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is folytathatja az ezeknek megfelelő, jó szándékú intézkedéseinek meghozatalát. Kim Dzsong Un és Donald Trump egyetért abban, hogy a béke, a stabilitás és a Koreai-félsziget atomfegyver-mentesítése szempontjából nagyon fontos a lépések fokozatos és egyidejű végrehajtása" - olvasható a KCNA jelentésében. 
    
Az Egyesült Államok mindig azt követelte, hogy Észak-Korea gyorsan, ellenőrizhetően, maradéktalanul és visszafordíthatatlanul semmisítse meg atomfegyvereit, mert attól tart, hogy a leszerelési folyamat ellenőrzése elhúzódik. Phenjan viszont kijelentette, hogy ragaszkodik a fokozatos és párhuzamos végrehajtáshoz. A csúcstalálkozón született megállapodásban csak annyi szerepel, hogy Észak-Korea "teljesen" felszámolja atomfegyvereit. 
    
A KCNA jelentése szerint Kim Dzsong Un és Donald Trump kölcsönösen meghívták egymást időpont megjelölése nélkül, és kölcsönösen el is fogadták ezeket a meghívásokat. Trump elnök váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Szöult és Tokiót is - írta az AP hírügynökség. 
    
Mun Dzse In dél-koreai elnök hivatala azt közölte szerdán: "meg kell ismerni az amerikai elnök nyilatkozatának pontos jelentését". hozzátéve, hogy Szöul "kész kidolgozni minden olyan intézkedést, amely segít előbbre vinni a tárgyalásokat" Washington és Phenjan között. 
    
Onodera Icunori japán védelmi miniszter pedig kijelentette, hogy az amerikai erők dél-koreai jelenléte, valamint a közös hadgyakorlatok létfontosságúak Kelet-Ázsia biztonsága szempontjából, ezért Japán szeretné, ha a két másik országgal közösen tisztázni tudná az amerikai elnök bejelentésének értelmét. Japán mindenképpen szeretné folytatni az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatait, és ragaszkodik azokhoz a tervekhez, amelyek növelik Japán védelmi képességét az észak-koreai rakétákkal szemben - mondta a miniszter. 

Trump bejelentésével kapcsolatban Kína úgy vélekedett, hogy az amerikai elnök javaslatának fényében megvalósítható lenne, amit Peking korábban is kezdeményezett: Észak-Korea függessze fel nukleáris és rakétakísérleteit, míg az Egyesült Államok és Dél-Korea függessze fel a közös hadgyakorlatokat. Ez célszerű és megvalósítható lenne - mondta Keng Suang külügyi szóvivő szerdán, a tárca szokásos heti sajtóértekezletén. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ