Cropped landscape
Krónika
Perbeszédek a robbantó ügyében
2018-06-1313:47
teréz körút, robbantó, P. László
Az ügyész hétfőre tervezett vádbeszédével első fokon a befejezéséhez közeledik a Teréz körúti robbantó pere. P. Lászlót továbbra sem érdekli a távollétében zajló eljárás, s az is hidegen hagyja, hogy megbízott ügyvédje lemondott a védelméről, a bíróság pedig kénytelen volt új ügyvédet kirendelni Jován László személyében.  
Az utolsó felvonás következik hétfőtől az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszéken a Teréz körúti robbantó ügyében, amikor is elsőként a vádat képviselő ügyész mondja el a perbeszédét. A per továbbra is a vádlott P. László távollétében zajlik, ő ugyanis még márciusban lefeküdt a tárgyalás közben a vádlottak padjára, mondván: álmos, aludni fog, és különben sem érdekli az egész. Annyira apátiába esett, hogy még a megbízott védőjével sem volt hajlandó kommunikálni, így Cseterics Krisztián visszaadta a megbízását.
 
Kedden reggel a bíróság Jován Lászlót rendelte ki védőként, mivel P. László képviseletét senki sem vállalta önként. Az ügyvéd legutóbb sikerrel védte a darnózseli hentest, akit felesége megölésével és feldarabolásával vádoltak, de ugyancsak ő az egyebek mellett az olajozásból ismert Radnai László ügyvédje is. Jován – aki immár a negyedik védő az ügyben – várhatóan június 29-én mondja el perbeszédét.
 
P. Lászlót előre kitervelten, aljas indokból, több ember és hivatalos személy sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés kísérletével, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaéléssel, valamint terrorcselekmény előkészületével vádolják. A tettest bizonyítottság esetén akár életfogytiglani szabadságvesztéssel sújthatják. A vádirat lényege szerint 2016. szeptember 24-én este P. a Teréz körúton egy saját készítésű, szögekkel megnövelt hatású pokolgépet tartalmazó hátizsákot tett le a földre.
 
Kivárta, míg a szokásos járőrútvonalat bejáró egyenruhás rendőrök a csomag mellé érnek, majd távirányítással felrobbantotta azt. A merénylettel az volt a célja, hogy végezzen az egyenruhásokkal és megszerezze a szolgálati fegyvereiket. A rendőrök súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A vádlott ezután e-mailben pontosan leírta, hogy milyen robbanóeszközt és -anyagot hogyan készített, majd jelezte, hogy később jelentkezik követeléseivel. A második e-mailben egymillió eurót követelt a Belügyminisztériumtól, hogy ne folytassa a robbantásokat. Ezt az elektronikus levelet nem küldte el, de a rendőrök a laptopján megtalálták.
 
A bizonyítási eljárás keretében hétfőn annak a webshopnak a működtetője tanúskodott, akitől P. László 2016. április 29-én este 11 után fiktív e-mail címről Kiss Tibor álnéven megrendelte a pokolgéphez használt garázsnyitó távirányítót, s azt két másik eszközzel együtt május 3-án személyesen vette át a cég XI. kerületi üzletében.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ