Cropped landscape
Külföld
Trump: Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést
2018-06-1313:39
Donald Trump amerikai elnök szerint Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést.
Az amerikai elnök a Twitteren üzente ezt szerdán, miután hazaérkezett Szingapúrból, ahol Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tárgyalt. "Épp most landoltam, ez egy hosszú út, de mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Nincs többé nukleáris fenyegetés Észak-Korea részéről. A találkozó Kim Dzsong Unnal érdekes volt, és nagyon pozitív tapasztalattal szolgált. Észak-Koreának nagy jövőbeli potenciálja van" - írta Trump. "Mielőtt átvettem a hivatalt, az emberek úgy gondolták, hogy háborúba lépünk Észak-Koreával" - tette hozzá.

Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka" - írta Trump. Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető kedden Szingapúrban találkozott egymással. A történelmi jelentőségű csúcstalálkozón aláírt közös nyilatkozatban Phenjan a teljes atomfegyver-mentesítés, Washington pedig Észak-Koreának nyújtandó biztonsági garanciák mellett kötelezte el magát, egyelőre határidők és konkrétumok nélkül. 

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség szerdai beszámolója szerint az amerikai elnök és az észak-koreai vezető a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg szingapúri csúcstalálkozón, és kölcsönösen látogatásra hívták egymást. Trump kifejezte abbéli szándékát, hogy az Egyesült Államok szünetelteti a Dél-Koreával közös, Észak-Korea számára provokatív hadgyakorlatok megtartását mindaddig, amíg Washington és Phenjan tárgyalásokat folytat egymással - tette hozzá a hírügynökség. Trump váratlan bejelentése, hogy felfüggesztik az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokat, meglepte Dél-Koreát és Japánt is - írta az AP hírügynökség.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ