Cropped landscape
Külföld
Durva iszlamista provokáció: Dzsihadista rapper lépne fel a Bataclanban
2018-06-1410:55
A 2015. novemberi terrortámadások egyik fő helyszínén, a Bataclan koncerttermében lépne fel a magát iszlamohuligánként aposztrofáló rapper, Médine - írja az Origo.
Több francia jobboldali politikus provokációnak és kegyeletsértésnek nevezte, hogy a botrányhős muszlim rapper pont a Bataclant választotta koncertje helyszínéül. Bár nagy felháborodást keltett az ügy, a Bataclant üzemeltető cég mégis engedélyezte a rapper fellépését - írta a 888.hu. A Bataclan koncerttermében 90 embert mészároltak le a dzsihadisták 2015. november 13-án.

Médine vallásos muszlim, szövegeiben is sokszor visszaköszönnek a Korán tanai. A születésekor kapott keresztnevét használja a művészneveként is. A Médine név (azaz Medina) az iszlám egyik szent városára utal, ahol Mohamed próféta lerakta az iszlám alapjait, és kiépítette annak vallási rendszerét. A botrányairól és kétes elszólásairól ismert rapper

önmagát iszlamohuligánként aposztrofálja.


Nyíltan támadta már a szekularizmus intézményét is, 2015-ös „Don't Laik” című dala (melyben az európai szekuláris világot kritizálja) pont egy héttel a Charlie Hebdo megtámadása előtt jelent meg. Legismertebb dalának címe egyszerűen annyi. Dzsihád.

A francia jobbközép Republikánus Párt vezetője, Laurent Wauquiezt sokkolta a hír, hogy Médine a Bataclanban tervez fellépni. Wauquiez szerint elfogadhatatlan, hogy

míg Médine arról rappel, hogy keresztre feszítené az ateistákat, addig eközben a kegyhelyként kezelt és tisztelt Bataclan falai között engedik fellépni. 

„A Bataclanban 90 honfitársunk életét követelte az iszlamista barbarizmus” – emelte ki a jobboldali politikus, aki szerint Médine fellépése a Bataclanban kegyeletsértő és becstelen dolog Franciaországra nézve. Marine Le Pen, a Nemzeti Összefogás (korábban Nemzeti Front) vezetője szerint minden francia számára elfogadhatatlan, hogy a rapper „a Bataclan színpadán köpködhet”.

Elegünk van már az iszlám fundamentalizmus önelégültségéből és a folyamatos provokációból
– fogalmazott Le Pen a Twitteren. A korábban Nemzeti Frontként ismer Nemzeti Összefogás Le Pen vezetésével aláírásgyűjtést indított, hogy megakadályozzák a rapper fellépéseit a Bataclanban. A petíciót 17 ezer ember írta alá már az első napon, azóta folyamatosan növekszik ez a szám.

Origo


A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ