Cropped landscape
Külföld
Kerítésekkel kampányolna az Európai Néppárt
2018-06-1407:25
Olyan javaslatterven dolgoznak a jobbközép Európai Néppárt (EPP) szakértői, amelynek értelmében az Európai Unió 2030-ra önálló hadsereget állítana fel, a külső határokat kerítés és drónok védenék, Törökországgal pedig megszakítanák a csatlakozási tárgyalásokat – értesült a Politico brüsszeli hírportál.
Az Európai Parlament 219 tagot számláló legnagyobb politikai tömörülése azért szigorítana biztonságpolitikáján, hogy visszaédesgesse a migránsellenes pártok felé hajló választóit. A tervezet része az EPP jövő évi európai parlamenti választások előtti kampánystratégiájának, és leginkább gondolatébresztő, vitaindító céllal készült.
 
A dokumentum szerint rendszerszintű jogot kell biztosítani arra, hogy azonnali hatállyal rendőrcsapatokat lehessen küldeni az EU külső határaihoz – számukat később legalább tízezerre kell növelni –, kerítést lehessen építeni, ahol szükséges, valamint a határ mentén a legmodernebb technológiát kell telepíteni, beleértve a drónokat is.
 
A 2030-ra létesítendő EU-hadsereg építését kiberosztag felállításával kell kezdeni két éven belül, hogy mielőbb fel lehessen venni a harcot a dezinformálás, a kibertámadások és a terrorizmus ellen.
 
Nem kevésbé lényeges pontjai a tervezetnek, hogy meg kell vonni a vízumot azoktól az országoktól, amelyek nem hajlandók visszafogadni az illegális bevándorlókat, nemet kell mondani Törökország EU-tagságára és törölni kell ezer idejétmúlt jogszabályt.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ