Cropped landscape
Külföld
Pompeo: Nincs szankciókönnyítés, amíg Phenjan le nem szereli atomfegyvereit
2018-06-1407:02
Addig nem enyhítik az Észak-Korea elleni büntetőintézkedéseket, amíg Phenjan teljesen le nem szereli atomfegyvereit - jelentette ki Mike Pompeo amerikai külügyminiszter csütörtökön Szöulban, dél-koreai és japán kollégáját tájékoztatva az amerikai elnök és az észak-koreai vezető minapi szingapúri csúcstalálkozójáról.
Pompeo cáfolta az észak-koreai hivatalos média azon állítását, amely szerint Donald Trump és Kim Dzsong Un a két ország közötti megbékélés lépéseinek fokozatos és egyidejű végrehajtásában állapodott meg. Ezt a phenjani állítást úgy értelmezték azóta, hogy Washington engedményt ad minden észak-koreai lépésre, pedig az Egyesült Államok mindig ragaszkodott ahhoz, hogy Észak-Koreának előbb teljesen, ellenőrizhetően és visszafordíthatatlanul le kell szerelnie atomfegyvereit - magyarázta az amerikai külügyminiszter. 

Trump elnök egyértelműen elmondta ezt Kim Dzsong Unnak - tette hozzá. Pompeo szerint az amerikai elnök "teljesen komolyan" jelentette azt ki egy Twitter-üzenetében, miután Szingapúrból hazaérkezett, hogy Észak-Korea többé nem jelent nukleáris fenyegetést. "Mindenki sokkal nagyobb biztonságban érezheti magát most, mint amikor átvettem a hivatalomat. Obama elnök azt mondta, hogy Észak-Korea a legnagyobb és legveszélyesebb problémánk. Már nem az, aludjanak jól éjszaka!" - írta Trump akkor. Pompeo Mun Dzse In dél-koreai elnökkel is találkozott csütörtökön Szöulban, mielőtt hármas találkozóra ült össze Kang Kjung Vha dél-koreai és Kono Taro japán külügyminiszterrel. 

Mun Dzse In nagy sikerként értékelte a szingapúri csúcstalálkozót, bár hozzátette, hogy "nagyon ellentmondásosan értelmezhetők az eredményei". Ezzel feltehetőleg arra utalt, hogy Trump tett egy olyan ígéretet Kim Dzsong Unnak, hogy addig nem lesz amerikai-dél-koreai közös hadgyakorlat, amíg tartanak az amerikai-észak-koreai tárgyalások - írta az AP hírügynökség.

Pompeo Szöulból Pekingbe érkezett, ahol Vang Ji kínai külügyminiszterrel találkozott. Az amerikai külügyi tárca vezetője megköszönte Kína közreműködését a csúcstalálkozó létrejöttének előmozdításában, ugyanakkor arra figyelmeztetett: még sok munka maradt, hiszen továbbra is fennáll annak a kockázata, hogy mégsem jön létre a béke a Koreai-félszigeten. 
    
A miniszter kiemelte: Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt elismerte, hogy fordulatot értek el a Koreai-félsziget ügyében, ugyanakkor mind a három ország egyetértett azzal, hogy a szankciók érvényben maradjanak a teljes atommentesítés megvalósulásáig. 
    
Az amerikai külügyminisztérium később azt közölte, hogy Pompeo biztosította Hszi Csin-ping kínai elnököt Észak-Korea "teljes, ellenőrizhető és visszafordíthatatlan atommentesítéséről". Kijelentette, hogy "tartós, stabil és békés rezsimet" szeretne látni Észak-Koreában. 
    
Hszi ígéretet tett arra, hogy Kína pozitív, konstruktív szerepet fog játszani a Koreai-félsziget válságának politikai rendezésében. A kínai elnök emellett sürgette Washingtont, hogy "bölcs döntést" hozzon a Kínával fennálló kereskedelmi vitával kapcsolatban, mert Peking készen áll megfelelő válaszlépéseket tenni, amennyiben Trump a konfrontáció útjára lépne. 
    
Az amerikai elnök vámtarifákat vetett ki kínai árukra az ázsiai országgal szemben fennálló amerikai kereskedelmi deficit miatt. Trump múlt pénteken hozza nyilvánosságra a tarifákkal sújtott áruk listájának felülvizsgált változatát, mely értesülések szerint a lista valamivel rövidebb lesz, miközben egyes árukat levettek róla, másokat pedig - főként technológiai cikkeket - feltettek rá. 
    
Vang Ji közölte, hogy az Egyesült Államoknak két lehetősége van. Az első: együttműködés és kölcsönös haszon. A második: konfrontáció és kölcsönös veszteség. "Kína az első lehetőséget választja" - húzta alá, hozzátéve, hogy Peking "természetesen" felkészült a második lehetőségre. 
    
Az amerikai tárcavezető emellett szóba hozta a Dél-kínai-tengeren folyó kínai katonai tevékenységet, melyet a tengeren Pekinghez hasonlóan területi követeléssel bíró térségbeli országok aggódva követnek nyomon. Pompeo nehezményezte a katonai támaszpontok létesítését a tengeren fekvő, vitatott hovatartozású szigeteken, mivel ez fokozza a térségben a feszültséget, akadályozza a szabad kereskedelmet, és aláássa a térség stabilitását - közölte az amerikai külügyminisztérium. 
    
Peking a Dél-kínai-tenger szinte teljes egészét sajátjának tartja, és felségterületeként kezel több, a közelmúltban mesterségesen létrehozott, kikötőkkel és kifutópályákkal felszerelt földdarabot a tengeren. Amerikai sajtóértesülések szerint Kína hajó elleni robotrepülőgépeket és föld-levegő rakétákat telepített Kína a Dél-kínai-tengeren található három helyőrségére áprilisban.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ