Cropped landscape
Külföld
Több mint egymillióan menekültek Kolumbiába Venezuelából
2018-06-1409:15
Több mint egymillióan érkeztek Venezuelából Kolumbiába az elmúlt 16 hónapban, többségük a gazdasági és politikai válság elől menekült a bogotái kormány által helyi idő szerint szerdán közölt adatok szerint.
Az azonosítási eljárások eredménye szerint 442 462 venezuelainak van tartózkodási engedélye, 376 572-nek pedig nincsen. 
    
A két kategóriába tartozó venezuelaiak összesített száma 819 034, rajtuk kívül még 250 ezer kolumbiai tért vissza a latin-amerikai országba. Így összesen több mint egymillió ember érkezett Kolumbiába az elmúlt 16 hónap alatt - tudatta közleményében a bevándorlók regisztrálásáért felelős országos katasztrófa-elhárítási hivatal. 
    
A bevándorlók között 118 709 gyermek és serdülő van, valamint 34 ezer "őslakos, cigány, karibi eredetű raizal és afrikai eredetű személy" van. 
    
A Kolumbiában törvényesen tartózkodó venezuelaiak közül 181 472-nek van a tartózkodási mellett munkavállalói engedélye is, ők a fővárosban, valamint az északnyugat-kolumbiai Antioquia és az észak-kolumbiai Atlántico megyében élnek - tette hozzá a kormány. 
    
Kolumbia történelmének legsúlyosabb migránsválságával találta szemben magát a világ legnagyobb kőolajlelőhelyeivel rendelkező Venezuela gazdasági helyzetének romlása következtében. 
    
A két országnak 2219 kilométeres közös határa van, amelynél gyakori a kábítószer-, áru- és üzemanyag-csempészet. 
    
A bevándorlók összeszámlálása mellett Juan Manuel Santos kormánya tervet indított a venezuelaiak alapvető szükségleteinek kielégítésére, a programban részt vesz az ENSZ és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is. 
    
A kolumbiai államfő Nicolás Maduro venezuelai elnököt okolta a kivándorlás miatt, akinek nem ismeri el az újraválasztását. Juan Manuel Santos kérte venezuelai kollégáját, nyissanak humanitárius folyosót a két ország között, amelyen segítséget juttathatnak el "az ínség és az éhség sújtotta" szomszédos ország lakosainak. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ