Cropped landscape
Külföld
A mexikói választásokon induló újabb politikust gyilkoltak meg
2018-06-1517:23
Újabb politikust öltek meg Mexikóban a választások közeledtével. Alejandro Chávez Zavalával, a Nemzeti Akciópárt (PAN) vezette, jobb- és baloldali pártokból álló koalíció polgármester-jelöltjével ismeretlen fegyveresek végeztek. Egy héten belül ő a második, összességében pedig a 114. jelölt, akit meggyilkoltak a kampányban. 
Az újraválasztásáért küzdő Chávez a kórházban belehalt sebesülésébe - írta Twitter-üzenetében Silvano Aureoles, a nyugati-mexikói Michoacán szövetségi állam kormányzója. A csütörtöki támadásban megsebesült Chávez felesége is. 
    
Alig egy hete, pénteken a kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) egyik jelöltjét, Fernando Purónt lőtte agyon egy fegyveres. A jelölt éppen szelfit akart készíteni az egyik támogatójával az észak-mexikói Coahuila szövetségi államban. 
    
Az Etellekt helyi elemzőközpont csütörtökön közzétett jelentése szerint a választási kampány 2017 szeptemberi kezdete óta 114 jelöltet, köztük 16 nőt gyilkoltak meg Mexikóban. Június 14-ig 306 erőszakcselekményt követtek el politikusokkal szemben, ezekből 106-ot női jelöltek ellen. Összehasonlításképpen: az Etellekt június 1-i jelentésében 177 erőszakcselekményről számolt be. 
    
A mostani az egyik legvéresebb választási kampány Mexikóban, ahol július 1-jén tartanak törvényhozási és elnök-, illetve több államban helyhatósági választást. Várhatóan mintegy 89 millióan fognak a szavazóurnákhoz járulni.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ