Cropped landscape
Külföld
Federica Mogherini: A bevándorlás életbevágóan fontos az Európai Unió számára
2018-06-1818:06
A bevándorlás "életbevágóan fontos" az Európai Unió számára, mivel vannak olyan ágazatok, amelyek ennek hiányában máról holnapra nem működnének tovább - jelentette ki Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn Brüsszelben. 
Mogherini szerint ezért nincs szó arról, hogy teljesen leállítsák az Afrikából érkező migrációt. 
Az uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint "elsőbbséget élvez az emberkereskedelem és a mögötte álló bűnszervezetek elleni küzdelem". 
    
Mogherini a nap folyamán a száhel-övezetbeli Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád külügyminisztereivel találkozott. A Szaharától délre húzódó mintegy 7000 kilométer hosszú és 800 kilométer széles Száhel-övezet jelenleg olyan térség, amely terroristáknak, embercsempészeknek és más bűnözőknek nyújt viszonylagos biztonságot. A világszervezet szerint ráadásul 2012 óta nem látott éhínség fenyeget a régióban. Maliban, Burkina Fasóban, Mauritániában, Szenegálban, Nigerben és Csádban hozzávetőleg hatmillió ember nem jut elegendő élelmiszerhez. Az akut alultápláltság 1,6 millió kisgyermek életét veszélyezteti. 
    
A nemzetközi közösség februárban 414 millió euróra emelte a Száhel-övezet országainak szánt támogatást, amelyből Burkina Faso, Mali, Mauritánia, Niger és Csád által felállítandó 5000 fős katonai erőt hoznának létre a terrorizmus és az embercsempészek megfékezésére. Mogherini akkor elmondta: Európa reméli, hogy a katonai erő létrejöttének támogatása eredményesen járul hozzá a régió biztonságának és gazdasági helyzetének javításához, amely fékezni fogja a migrációs áramlást, valamint megakadályozza, hogy az övezet ugródeszkaként szolgáljon az Európát fenyegető dzsihadista támadók számára.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ