Cropped landscape
Külföld
Andrej Babis: Az illegális bevándorlás jelenleg az EU legnagyobb problémája
2018-06-1915:34
Az Európai Unió legnagyobb problémája jelenleg az illegális bevándorlás – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Prágában.
Babis a háromnapos Prágai Európai Csúcstalálkozó elnevezésű nemzetközi fórum megnyitásakor elmondott beszédében úgy vélte, hogy a migrációs problémák Európában a „politikai szélsőségek megerősödéséhez vezettek, és államok közti vitákat eredményeztek”. Csehország továbbra is kész részt venni az illegális migráció megszüntetésére irányuló küzdelemben – hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Babis ismételten felhívta a figyelmet az európai uniós határok fokozott védelmének szükségességére. Azt mondta, hogy a legnagyobb felelősség az EU déli tagállamaira hárul, mert a migránsok azokon keresztül próbálnak eljutni Európába. „Európa többi államának támogatást kell nyújtania a déli államoknak” – szögezte le a kormányfő.

Megismételte eddigi álláspontját is, miszerint Csehország számára migránsügyben a kötelező kvóták nem jelentenek megoldást, és elfogadhatatlanok. Vera Jourová, az Európai Bizottság cseh biztosa elsősorban az uniós országok egységének szükségességére hívta fel a figyelmet. A migrációs nyomásnak "csak akkor tudunk ellenállni, ha egységesek leszünk” – hangsúlyozta Jourová.

Kifejtette: az európai országoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy Afrikában méltó módon tudjanak élni az emberek, s ne igyekezzenek eljutni Európába. Andrej Babis beszédében azt is hangsúlyozta, hogy Csehország számára az EU az egyetlen jövőbeni politikai és gazdasági lehetőség. Rámutatott a személyek, a tőke és az áruk szabad mozgásának jelentőségére.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ