Cover
Külföld
Az Európai Bizottság megújította a regionális innovációt serkentő programját
2018-06-1914:54
Az Európai Bizottság két évre megújította és 3 millió eurót (mintegy 950 millió forint) biztosít az innovációt segítő kezdeményezésére, amellyel testre szabott pénzügyi és szakértői támogatást kíván nyújtani az innováció terén hátramaradt régióknak - közölte az uniós bizottság.
A tájékoztatás szerint a kezdeményezés a 2021-2027-es költségvetési időszak előkészületei során segít a régióknak kidolgozni, aktualizálni és finomítani a versenyképesség szempontjából erősségüket alkotó, piaci rést jelentő területeket célzó regionális innovációs stratégiáikat. Emellett segít azonosítani az innovatív projektek finanszírozásához megfelelő uniós forrásokat, illetve az azonos ágazatokban tevékenykedő cégek összefogásának létrehozása céljából támogatja az együttműködést a hasonló eszközökkel rendelkező más régiókkal.
    
Navracsics Tibor oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos elmondta, a kezdeményezés keretében az uniós Közös Kutatóközpont - az uniós bizottság tudományos és tudásközpontja - szakértelmével segíti a régiókat, hogy erősségeikre és prioritásaikra alapozva tanulni tudjanak egymástól, és a legtöbbet tudják kihozni legértékesebb erőforrásukból, az emberek tehetségéből és kreativitásából.
    
Az Európai Bizottság június elején jelentette be a 2021 és 2027 közötti időszakra szóló, hosszú távú uniós költségvetésben 100 milliárd eurót javasol kutatásra és innovációra fordítani. A tervezet szerint megduplázódik azoknak az uniós tagállamoknak nyújtott támogatás, amelyek a nemzeti kutatási és innovációs képességük kihasználásában lemaradnak. Az előző időszakban a program költségvetése megközelítette a 80 milliárd eurót.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ