Cropped landscape
Külföld
ENSZ-főtitkár: A migráció "elkerülhetetlen" és "szükséges"
2018-06-1914:37
A világ vezetőinek mostanában fejtörést okozó migráció elkerülhetetlen és szükséges jelenség - jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár egy norvégiai konferencia egyik szünetében tartott sajtótájékoztatóján.
Minden országnak joga van saját migrációs politikát kialakítani, feltéve, ha tiszteletben tartják a migránsok emberi jogait
- tette hozzá a főtitkár, aki szerint ezen a területen a nemzetközi együttműködés ma fontosabb, mint bármikor korábban.

Guterres a migráció szükségességére egy személyes példát hozott fel, miszerint az ő 95 éves édesanyja szociális gondozók állandó segítségére szorul, de hazájában, Portugáliában erre a feladatra nem lehet találni hazai munkaerőt, csak bevándorlókat.
Ha pedig a migráció szükséges, akkor jobb, ha azt szervezetté, szabályozottabbá teszik, úgy zajlik, hogy az országok együttműködnek egymással, és ennek a folyamatnak mindenki nyertese legyen, különösen azok a migránsok, akik ma reménytelen helyzetben vannak
- jelentette ki az ENSZ-főtitkár.

Decemberben újabb nemzetközi konferenciát tartanak Marrákesben a migrációról - ilyet rendeztek legutóbb május elején -, és ezen az értekezleten várhatóan elfogadnak egy globális megállapodást a "biztonságos, szervezett és rendszeres migrációról" - értesült az AFP francia hírügynökség.

Guterres beszélt a világban zajló konfliktusokról is. Az erőszakos konfliktusba sodródott országok száma 30 éve nem volt olyan nagy, mint most, és az ezekben megölt emberek száma a tízszeresére nőtt 2005 óta - mondta. Az áldozatok száma alapján már háborúnak nevezhető véres konfliktusok száma pedig megháromszorozódott 2007 óta. Tavaly rekord nagyságú, közel 69 milliót ért el azok száma a világban, akik a háborúk, konfliktusok vagy üldöztetés elől elmenekültek otthonukból - tette hozzá.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ