Cropped landscape
Külföld
Macron még mindig nem érti
2018-06-1908:39
Emmanuel Macron a minap arra ragadtatta magát, hogy az új olasz kormányt felelőtlennek és cinikusnak nevezze, amiért az nem engedte kikötni Olaszország partjainál a fedélzetén több mint hatszáz migránst szállító Aquarius hajót. No persze Macron rögtön talált egy hű fegyverhordozót a lelkes – de meg nem választott – szocialista spanyol kormány képviseletében, akik fogadják a gyakorlatilag csempészhajóként is funkcionáló Aquraiust.
Nem mellékes, hogy míg Matteo Salvini olasz belügyminiszter döntését a hajó kitiltásáról a taljánok 68 százaléka támogatja, addig a kisebbségi spanyol kormány mögött nem áll választói felhatalmazás. A szocialisták ugyanis annak köszönhetően kormányozhatnak most Spanyolországban, hogy bizalmatlansági indítvánnyal megbuktatták a kormányzó Néppártot.
 
Ennek ellenére a francia elnöknek kapóra jött a spanyol felmentősereg, hiszen már klasszikus bevándorláspárti szövetségese, Angela Merkel is cizelláltabban gondolkodik és óvatosabban fogalmaz a migrációs krízissel kapcsolatban. A német kancellár júniusi interjújában a magyar-szerb határkerítéssel kapcsolatban már arról beszélt, hogy ezzel Magyarország Németországot is védi. A június végén sorra kerülő uniós csúcs előtt pedig az európai tagállamokkal egyeztetne Horst Seehofer belügyminiszter határvédelmet szigorító javaslatáról. 
 
Természetesen a francia elnök is csak addig ilyen ügybuzgó bevándorláspárti, amíg a migránsok másik országba érkeznek. Ugyanis a franciák eddig nagyjából 640 menedékkérőt vettek át az általuk vállalt közel tízezres kvótából. 2018 januárja és májusa között Olaszországban 9467 ember ért partot…

A franciák tehát még mindig nem értik a migrációs helyzetet. Pontosabban a franciák már igen, csak Macron nem. A Századvég Project28 kutatásából ugyanis kiderül, hogy a franciák 54 százaléka találja aggasztónak a bevándorlók Franciaországba áramlását, 56 százalékuk pedig valószínűnek gondolja, hogy újabb terrortámadás történhet az országukban. Vélekedésüket a valóság igazolta: az elmúlt fél évben öten vesztették életüket terrortámadás miatt Franciaországban. 2014 óta pedig több mint ezer európai hunyt el, vagy sérült meg migránsok által elkövetett bűncselekményben.
 
A viharfelhők tehát gyűlnek Macron feje felett mind nemzeti, mind európai szinten, és ezen valószínűleg a legitim nemzeti kormányok kioktatása sem javít sokat.

Figyelő
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ