Cropped landscape
Külföld
Rekordszámú menekült és belső menekült élt a Földön 2017-ben
2018-06-1911:28
Immár ötödik egymást követő éve tavaly is rekordot döntött a véres konfliktusok miatt külföldre menekültek vagy a hazájukon belül elvándorolni kényszerült, úgynevezett belső menekültek száma a világban, és elérte a 68,5 milliót; a menekültek mintegy fele gyermek - közölte kedden az ENSZ.
A Kongói Demokratikus Köztársaságban dúló válság, a dél-szudáni háború és a rohingja kisebbségiek Mianmarból Bangladesbe való tömeges menekülése 2017-ben rekordszintre emelte a kényszerű lakhelyváltoztatások számát az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) éves jelentése szerint.

A statisztikák szerint a tavalyi 3,1 milliós ugrás, amely jóval több, mint a tavalyelőtti 600 ezer fős növekedés, a külföldre menekültek számának rohamos emelkedésével magyarázható, míg a belső menekültek száma némileg csökkent.

Összességében minden 110. ember számít menekültnek vagy belső menekültnek a világban a főbiztosság megállapítása szerint.
"Döntő pillanatban vagyunk, amikor a világszerte tapasztalt erőszakos otthonelhagyásokra adott válasz új és átfogóbb megközelítést követel, hogy az országok és a közösségek a jövőben ne maradjanak egyedül ezekkel a helyzetekkel" - jelentette ki Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

Az UNHCR szerint "a konfliktusok és az üldöztetés elől országukból elmenekültek a 68,5 millió hontalanná vált között 25,4 millióan vannak, azaz számuk 2016-hoz képest 2,9 millióval nőtt. Ez az egyetlen év alatt regisztrált legnagyobb növekedés."

A menekültstátuszra váró kérelmezők száma 2017 végére mintegy 300 ezerrel nőtt, és elérte a 3,1 milliót. A belső menekültek száma 40 millió, ez a szám kisebb csökkenést mutat.

A belső menekültek száma továbbra is Szíriában a legmagasabb, az arab országot Kolumbia, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Afganisztán követi.
A menekültek kevéssel több mint egyötöde palesztin, akiknek helyzete a palesztinokat támogató ENSZ-szervezet, az UNRWA illetékességébe tartozik. A többi menekült nagy többsége öt országból - Szíriából, Afganisztánból, Dél-Szudánból, Mianmarból és Szomáliából - származik.

A nagyszámú menekülteket befogadó országok száma szintén alacsony. Abszolút értékben Törökország az első számú befogadó ország, 3,5 millió menekült él itt, többségükben szíriaiak, míg Libanon fogadja be a legtöbb menekültet a saját népességének létszámához viszonyítva.

A jelentés nem ért egyet azzal a feltételezéssel, hogy a hontalanná vált emberek többsége az északi félteke országaiban tartózkodna, a statisztikák szerint 85 százalékuk fejlődő országban él.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ