Cropped landscape
Kultúra
Az MTA székháza idén is megnyílik a látogatók előtt
2018-06-2007:14
Különleges épületbejárásokkal és művészettörténeti előadásokkal várja ebben az évben is az érdeklődőket a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) a Múzeumok éjszakáján, szombaton.
Az MTA Művészeti Gyűjteményének munkatársai által vezetett sétákon a látogatók megnézhetik az épület legimpozánsabb termeit, többek között az első emeleti Dísztermet és a Felolvasótermet, emellett látogatható lesz a Képes terem és az Elnöki tanácsterem is, amelyek falain az intézményi és a nemzeti emlékezet kiemelkedő alakjainak arcképei, többek között Széchenyi István, Kölcsey Ferenc és Vörösmarty Mihály portréi függnek - olvasható az MTA honlapján. 

A különleges túrák között szerepel Trón és nemzet címmel Holló Barnabás akadémiai szobrainak megtekintése. Az MTA 2018 elején szerzett vissza egy márványszobor-töredéket: egy monumentális Ferenc József-büsztből megmaradt, roncsolt fejrészt. A vezetett séta ezt az éppen százéves szoborművet, annak keletkezés-, aktualizálás- és pusztulástörténetét mutatja be. 

A Homlokzat és Díszterem című séta látogatói az épület főhomlokzatának szobrairól, valamint a Díszterem festészeti dekorációjáról tudhatnak meg többet. 
Az este folyamán Borovi Dániel művészettörténész Ferenc József császár és király magyarországi portréiról tart előadást. 

Idén először a külföldi érdeklődőknek angol nyelvű vezetés is indul. 
A részletes programról az Akadémia honlapján olvashatnak az érdeklődők. A programokon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ