Cropped landscape
Krónika
Őrizetbe vette a NAV Dlusztus Imrét, Dávid Ibolya öccsének üzlettársát
2018-06-2109:41
költségvetési csalás, szeviép, Dlusztus Imre, NAV, Dávid Ibolya, mszp, botka lászló
Költségvetési csalás gyanújával őrizetbe vette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dlusztus Imrét és másik két embert egy uniós forrásokat is érintő, félmilliárdos nagyságrendű panama ügyében. Mind a hárman érintettek voltak a szegedi Szeviép és a Mars téri piac ügyében is, továbbá az sem titok, hogy az ő tulajdonukban van a mórahalmi makettpark is - írja a Pesti Srácok. Az Origo megjegyzi, Dlusztus, Dávid Ibolya volt MDF-es politikus öccsének az üzlettársa. Az ügyben érintett lehet a szegedi szocialista városvezetés is.
A PestiSrácok a Zoom.hu-ra hivatkozva azt írja, Dlusztus Imre őrizetbe vétele egy félmilliárdos panamához, a mórahalmi makettparkhoz, a Mini Hungary Park beruházásához köthető. Itt 50 magyar műemlék kicsinyített mását állították ki. A projekt nagy részét, 436 millió forintot uniós támogatásból fizették, a teljes költség 650 millió volt. 
 
Csakhogy kiderült, 

az építmények silányra sikerültek, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium az uniós támogatást visszakövetelte.
Dlusztus a Mini Hungary Parkot is üzemetető Bornemzet Nonprofit Kft. tulajdonosa és üzemeltetője. A most őrizetbe vett másik két személy a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökség dél-alföldi regionális kirendeltségének egyik illetékese és a beruházás megvalósulását igazoló minőségellenőr. 


Dlusztus neve egy másik dél-alföldi botrányban, a Szeviép-ügyben is felmerült. 
A Délmagyarország azt írta 2015-ben, hogy Dlusztust, Báló Tamást, a Szegedi Közlekedési Társaság repülési üzletágvezetőjét és 

Dávid Ibolya öccsét, a mohácsi kikötő építése kapcsán ismertté vált Dávid Attila Zoltánt is beidézte tanúnak a szegedi bíróság. 
Az akkori vád szerint O. József, P. László és B. Sándor, a Szeviép igazgatósági tagjai kölcsönökkel csökkentették a fizetésképtelenné vált építőipari cég vagyonát, ezzel kárt okoztak a hitelezőknek. 
 
A Szeviép 2008 és 2010 között összesen 428,9 millió forint kölcsönt adott a tulajdonában lévő, de Báló Tamás vezette Biztonsági Üzem Kft.-nek. A cégről a vádlottak még tanúkénti vallomásukban elmondták, hogy az aszfaltkeveréssel foglalkozó üzletágat a Viadom Rt. csődje után hozták létre, a pénz pedig a működésre kellett. 


A Szeviép 2007 és 2009 között kölcsönzött a Dlusztus Imre vezette Diósgyőr FC Kft.-nek, 
amely a pénzt rendben visszafizette. 


A Dlusztus irányította MC Sportreklám Kft.-nek 7 millió 550 ezer forintot adtak, de ezt már nem kapták vissza. 
A cég 2008-ban alakult, de már 2012-ben felszámolták.

Dávid Ibolya öccse 2006-ban került a sajtó érdeklődésének a középpontjába, amikor az országgyűlési választások előtt két héttel elnyerte a mohácsi határkikötő megépítésére kiírt állami pályázatot.
 
A Magyar Nemzet 2006 áprilisában azt írta, 

az ügy érdekessége, hogy az országgyűlési választások előtt két héttel milliárdos állami üzletet kötő Szeviép Zrt. 50 százalékos tulajdonosa annak az ODB-Duna Kft.-nek, amelynek a másik tulajdonosa, egyben ügyvezetője Dávid Attila, az MDF elnökasszonyának öccse. 
A Szeviép 2008 és 2009 között 51 millió forintot adott kölcsön az ODB-Duna Kft.-nek, amit nem fizettek vissza, de engedményezéssel megszűnt, kár nem keletkezett. 
 
Az ügyben érintett lehet Botka László, Szeged polgármestere és a dél-alföldi nagyváros szocialista vezetésének több más tagja is.

PestiSrácok.hu/Origo
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ