Cover
Kultúra
Potápi Árpád János: A magyarságnak mindig volt olyan kiemelkedő személyisége, akire büszke lehet
2018-06-2220:12
Nekünk, magyaroknak mindig volt olyan kivételes személyiségünk, akire büszkék lehetünk - mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár pénteken a felvidéki Debrődön, ahol megnyitotta a Mátyás király életéről szóló kiállítást. Ezután az államtitkár részvételével kezdődött meg a Szent László-búcsú a településen. 
Potápi Árpád János köszöntőjében - amelyről a nemzetpolitikai államtitkárság tájékoztatta az MTI-t - utalt arra: a kiállítás a bölcsőtől a koporsóig végigkíséri Hunyadi Mátyás életét. 

A kiállítás középpontjában azonban ezúttal "nem a reneszánsz fejedelem, az álruhában igazságot tevő király állt, hanem állandóan utazó uralkodó" - mondta az államtitkár.
Ismertette: Mátyás király életének csaknem öt évtizede alatt bejárta a Kárpát-medence és a szomszédos országok területeit. Az uralkodásához köthető legfontosabb városokat, helyszíneket, palotákat ismerhetik meg az érdeklődők Kolozsvártól Budán át Boroszlóig. Ezeket a helyszíneket követve nemcsak az akkori Magyar Királyság határain túlra jutnak, hanem egy igazi közép-európai uralkodó élete tárul eléjük.

Ezt követően Potápi Árpád János megnyitotta a Szent László-búcsút, amelyet 11. éve rendeznek meg a felvidéki településen. 
A nemzetpolitikai államtitkár köszöntőjében arról beszélt: a magyarság több mint egy évezredes történelmének sok szereplője van, aki nagy hatással volt Magyarország sorsának alakulására, és lámpásként vezette a magyar népet. Úgy fogalmazott: közülük is kiemelkedik szent királyunk, aki "egyszerre védte meg a magyar állam határait és állította hazánkat Európa védőbástyájának szerepébe, aki ma is utat tud mutatni számunkra abban, hogy milyen alapokra építsük nemzetünk jövőjét". 

Hangsúlyozta: a Szent István-i örökség Szent László királysága alatt teljesedhetett ki igazán, egy olyan uralkodó által, akinek személyét egész élete során meghatározta az ifjúkori értékrend és a ragaszkodás a közösséghez. A magyar nemzet megmaradásának továbbra is alapvető feltétele a keresztény hit és a közösségek megtartása, ez Szent László hagyatéka, amelynek őrzése és ápolása közös felelősség - mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár. 

Kitért arra is, hogy a debrődieket a Szent László-forrás csodatévő vize mellett a magyar összetartozásba és megmaradásba vetett hit is élteti. Ez a hitből fakadó erő, amelynek köszönhetően képesek voltak a Felvidék egyik legészakibb magyar bástyájaként fennmaradni - jelentette ki Potápi Árpád János.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ