Cropped landscape
Külföld
Megszavazta a LIBE Bizottság a Sargentini-jelentést
2018-06-2515:40
libe, Sargentini-jelentés, soros györgy, hetes cikkely, jogállamiság, eljárás
Nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést hétfőn az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága: a dokumentum szerint az országban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.
Járóka Lívia EP-képviselő a Napi aktuális különkiadásában elmondta, hogy a LIBE Bizottságban Magyarország sorsa lesz terítéken. Leszögezte: ez egy olyan folyamat, aminek ellen kell állni.

Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója arról beszélt, hogy 2010 óta konstans politikai boszorkányüldözés folyik hazánk ellen, melynek egy újabb állomása a Sargentini-jelentés. Kovács István szerint a jelentés elszakadt a realitástól, mivel olyan állításokat tartalmaz, melyeket az elmúlt években az Alapjogokért Központ is megcáfolt.
A LIBE Bizottság 38-16 arányban két tartózkodással elfogadta a Sargentini-jelentést. A Fidesz-KDNP-s politikusok önálló módosító indítványainak nagy többségét elvetette a szakbizottság.
Gál Kingának reményt ad az, hogy nem sikerült kétharmados többséggel a jelentést elfogadni. "Ha egy baloldali többségű bizottságban nem volt meg a kétharmad, akkor talán a plenárison sem lesz meg a szükséges többség" - jelentette ki az EP-képviselő. Hozzátette: ez egy büntetés azért, mert Magyarország kitart a migrációs politikája mellett. 
Bohár Dániel - nagy nehézségek árán - Brüsszelben kérdezte Judith Sargentinit a döntésről. A zöldpárti képviselő elmondta, hogy az ENSZ, az EBESZ, illetve a Luxemburgi Bíróság döntéseire hagyatkozott, nincs benne olyan, ahol "nem elfogadható" forrásokra hivatkozott volna. Sargentini reagált Szijjártó Péter korábbi kijelentéseire is.

Szijjártó Péter: Koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben

Brüsszelben koncepciós eljárás zajlott Magyarországgal szemben, és ezt most egy politikai ítélettel zárták le - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter londoni munkalátogatása alkalmával az MTI-nek. A tárcavezető úgy fogalmazott: "sajnos mi a magyar történelemből számtalan hasonló eljárásra emlékszünk, amikor az ítélet már megírásra került azelőtt, hogy az eljárást megkezdték volna". Megjegyezte: ebben az eljárásban Brüsszelt egyetlen dolog nem érdekelte, mégpedig a valóság.

Közölte: jól látszik, hogy "Brüsszelben Soros György kottájából játszanak, Soros György nézeteit és érdekeit képviselik, mi pedig Magyarországon a magyar emberek érdekeit nézzük". Ezért "természetesen kitartunk az illegális migrációval szembeni politikánk mellett, és nem fogjuk engedni, hogy egyetlenegy illegális bevándorló is betegye a lábát Magyarországra" - mondta.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a nyomásgyakorlás a célja annak a jelentésnek, amelyet az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága hétfőn szavazott meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről. A miniszterelnök a szavazást követően Budapesten nyilatkozott újságíróknak. Kijelentette: nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy változtassa meg az álláspontját a bevándorlás kérdésében.


Az EP plenáris ülése előreláthatólag szeptember 12-én szavaz a magyar jelentésről. Itt az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.

ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális/MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ