Cropped landscape
Krónika
Hamarosan eldől, börtönbe kerül-e az éjszakai élet egykori ura, Vizoviczki László
2018-07-0406:33
Vizoviczki László, alvilág, maffia, Portik Tamás, tárgyalás, költségvetési csalás
Szerdán kezdi tárgyalni az éjszakai mulatóiról elhíresült, költségvetési csalással vádolt vállalkozó, Vizoviczki László és bűntársai perét a Fővárosi Ítélőtábla - írja a Pesti Srácok. Vizoviczki első fokon hét év börtönt kapott, de az ügyészség fellebbezésében jóval súlyosabb büntetést kért az alvilág egykori erős emberére, aki a kiszivárgott információk szerint nagyon szerette volna elkerülni a felelősségre vonást, ezért még évekkel ezelőtt politikusok bűneiről vallott volna a szabadságáért cserébe. Az üzletember 2014 decemberében például terhelő információkat adott át Gyurcsány Ferencről és egykori honvédelmi miniszteréről a hatóságnak, ám az ügyészség visszautasította az alkuajánlatot.    
Szerdán kezdődik Vizoviczki László és társai adócsalási pere másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán. Az ügyben még július 6-án, 11-én, 13-án, illetve szeptember 19-én és október 3-án tartanak nyilvános ülést, így az utolsó határnapon akár jogerős ítéletet is hozhat a táblabíróság. A vádlottak nagy számára, valamint az ügy terjedelmére és az eredményes felkészülésre tekintettel a másodfokú perben öt hivatásos bíróból álló tanács jár majd el. A tanács elnökének Máziné dr. Szepesi Erzsébetet jelölte ki a Fővárosi Ítélőtábla. 

Hét év első fokon 

A vád szerint a jelenleg lakhelyelhagyási tilalom alatt álló Vizoviczki László a 2000-es évek közepére több éjszakai szórakozóhelyen szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több mulató, valamint több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését. Az erőszakos, illetve egyéb úton megszerzett diszkók, bárok, mulatók a hatóság által vizsgált 2010 és 2012 közötti időszakban több százmilliós bevételre tettek szert, azonban Vizoviczki utasítására „megtévesztették” az adóhatóságot és a tényleges jövedelemnek csak egy részét vallották be. Vizoviczkit még tavaly áprilisban ítélte hét év börtönre felbujtóként, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt első fokon a Fővárosi Törvényszék. A Hajógyári-sziget egykori urát hét évre a közügyektől is eltiltották, valamint 600 millió forintos vagyonelkobzással sújtották. A Kósa Zsuzsanna tanácsvezető bíró által kihirdetett elsőfokú ítélet szerint Vizoviczki mellett néhány társa (üzletvezetők, ügyvezetők) öt, néhány vádlott pedig 2-3 év körüli letöltendő börtönt, több mint tízen pedig felfüggesztett szabadságvesztést kaptak. Több vádlottat felmentettek. 

Az ügyészség súlyosabb büntetést kért 

A bíróság egyik vádlottnál sem látta megállapíthatónak a jelentősen súlyosabb büntetések kiszabását megalapozó bűnszervezeti minősítést. A tanácsvezető azt ugyanakkor igazoltnak látta, hogy a cégcsoport vezetését Vizoviczki László végezte, aki a „szervezetet teljes egészében ellenőrzése alatt tartotta”. Az ügyész azonban már az elsőfokú ítélet után bejelentette, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség pedig pár hónappal később be is nyújtotta indítványát a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblára. Az ügyészség fellebbezésében Vizoviczkire és a legtöbb vádlottra nézve súlyosabb büntetés kiszabását, valamint a bűnszervezet megállapítását kérte a táblabíróságtól. A vádhatóság szerint ez az elsőfokú ítéletből is kiolvasható. A Pesti Srácok ügyészségi forrásának szavai szerint: „üvölt róla, hogy ez bűnszervezet”. 

Súlyos jogsértések az eljárás során?

Azt ugyanakkor mindenképpen érdemes hangsúlyozni, hogy az üzletember az eljárás során végig tagadta az ellene felhozott vádakat és azt állította, egy forint kárt nem okozott a költségvetésnek. Vizoviczki emellett a Pesti Srácoknak hosszabban is elmondta véleményét az ellene indított eljárásról, amiről bővebben itt olvashat. A portál arról is írt korábban, hogy az ügy negyedrendű vádlottját komoly jogsértések érhették (emiatt a nő Strasbourghoz fordult). D. Róbertné, aki a maffiavezérnek kikiáltott Vizoviczkihez képest csupán másfél évvel kapott kevesebbet első fokon, több tanút is hívott volna az általa elmondottak igazolására, ám ők a fenyegetések hatására végül nem mertek a bíróságon megjelenni. A nő „bűne” pusztán annyi, hogy leleplezte a Vizoviczki-birodalmon belül – a Vizoviczki jobbkeze, a rendőri korrupciós ügyben alkut kötő Varga István és Portik legközvetlenebb embere által is tanúvallomásban megerősített – súlyos lopásokat, ezért a vádlottak és a tanúk egy része bosszúból terhelő vallomásokat tettek rá. A nő egyébként egyedül neveli súlyosan beteg gyermekét. Az eljárás mindkettőjüket  olyan nehéz anyagi helyzetbe sodorta, hogy mindennapi megélhetésük veszélybe került. Lánya betegségével kapcsolatban a negyedrendű vádlott egy olyan orvosi igazolást is beadott a bíróságra, hogy a 24 órás ápolásra szoruló gyermeke az ételt és italt csak édesanyjától fogadja el, így csak ő tudja ápolni, ha őt elszakítanák tőle, abba a lány belehalhat. Az orvos szó szerint ezt írta: „az anya jelenléte az egyetlen megoldás a túlélésre”. 

Az elsőfokú ítélet "független a józan észtől"

A negyedrendű vádlott speciális helyzetével kapcsolatban korábban megszólalt a Pesti Srácoknak Vajmi Zsuzsanna igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértő is. A szakértő elmondta, átnézve az ügy dokumentumait (az elsőfokú ítélet írásos indokolása, szakértői anyagok, szakértők és könyvelők vallomásai), arra jutott, hogy az első fokon meghozott ítélet független a józan észtől. Vajmi Zsuzsanna szerint ugyanis érhetetlen, hogy a negyedrendű vádlottat tanú és vádlotti vallomások alapján ítélték el annak ellenére, hogy állításaik a cégcsoport könyvelését végző és annak irányítását ellátó felelős szakemberek vallomásával ellentmondásban vannak, cáfolhatóak. Azt is nehéz elképzelni, hogy egy több mint húsz éve működő cégcsoporthoz D. Róbertné másfél évre odakerül, és az rögtön az ő utasításai alapján működik – hangsúlyozta a szakértő, aki szerint ez azért is valószínűtlen, mert egy ekkora cégcsoport szóbeli utasításokkal történő irányítása lehetetlen, azt csak írásosban rögzített utasításos rendszerrel lehet működtetni. Vajmi Zsuzsanna hozzátette, az az ellentmondás sem tűnt fel senkinek, hogy a negyedrendű vádlottat éppen azért alkalmazta Vizoviczki, hogy megakadályozza a lopásokat, ám az ellene terhelő vallomást tevő személyek lényegében lopásra történő utasítással vádolták meg, amikor azt állították, hogy arra kaptak tőle parancsot, hogy ne üssék a pénztárgépeket. Ez nonszensz, a józan ész szabályaival ellentétes – mondta az adószakértő, aki azt is érthetetlennek nevezte, hogy a készpénzkiadások ellenőrzését, az alkalmazottak céges pénzzel történő elszámoltatását végző nő több, a cégbirodalomhoz kötődő helyre a lábát sem tette be, ám az elsőfokú ítélet ezt figyelmen kívül hagyta. 

Főrendőröket vesztegethetett meg

Az adócsalási ügy mellett a diszkócsászárt  és több főrendőrt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel is vádolja a Központi Nyomozó Főügyészség. A nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése után kezdődött 2012 februárjában, majd május végén fogták el az első gyanúsítottakat. Vizoviczki és a főrendőrök perét 2015. január 14-én zárt eljárásban kezdte tárgyalni a Debreceni Törvényszék katonai tanácsa, de még elsőfokú ítélet sem született az ügyben, az eljárás csigalassúsággal halad, így esély sincs arra, hogy a szeptemberben tanúkihallgatásokkal folytatódó per idén befejeződjön. 

Portikot is meghallgatják  

A portál információi szerint a vesztegetési ügyben várhatóan tanúvallomást tesz a több leszámolásos gyilkosság miatt jogerősen elítélt rettegett olajmaffiózó, Portik Tamás is. Úgy tudják, az Energol-vezér tanúmeghallgatása elengedhetetlen, mivel az egyik vádpont arról is szól, hogy a vesztegetési apanázs egy része Portik pénze volt, aki a vád megértése szempontjából fontos tanúvallomást tehet majd, mivel információik szerint a vesztegetési ügy szálai egészen az Aranykéz utcai robbantásig (ebben a perben Vizoviczki terhelő vallomást tett az energolosra) nyúlnak vissza. Ezt az értesülést erősíti a Portik-ügyek egyik koronatanújának vallomása is, akit már meg is hallgatott a Debreceni Törvényszék. A volt bizalmas állította, hogy az olajszőkítésből mesés vagyonra szert tett energolos pénzelte pályafutása kezdetén Vizoviczkit, aki a tanú szerint a rendőri kapcsolatait is Portiknak köszönhette, hiszen azokat a hatósági embereket, akiket az éjszaka császárával együtt letartóztattak, majd eljárás alá vontak, az Energol-vezér mutatta be a diszkópápának. Vizoviczki azonban a mai napig tagadja, hogy köze lenne Portik Tamáshoz és állítja, nem az olajos pénzekből építette ki birodalmát. Mindenesetre mégis érdekes egybeesés, hogy a Vizoviczki-birodalom azután kezdett el igazán terjeszkedni, hogy a Portik fémjelezte csapat Seres Zoltán 1999-es likvidálása után átvette a hatalmat az éjszakai életben. 

Vizoviczki politikusokra vallott volna, ha futni hagyják 

Fontos még kiemelni, hogy Vizoviczki mindkét ügyében szerette volna elkerülni a felelősségre vonást, amiért cserébe politikusok fejét ajánlotta az ügyészségnek. 2014 decemberében például terhelő információkat adott át Gyurcsány Ferencről és Juhász Ferenc egykori honvédelmi miniszterről a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF), majd felajánlotta, hogy a háttérbe húzódva, a nyomozati és bírósági szakból is kimaradva, operatív együttműködőként segítené a hatóságok munkáját a két politikus ügyében. Az alku azonban nem köttetett meg, ahogy egy évvel korábban sem tudott megegyezni az ügyészséggel Vizoviczki, aki azzal is fenyegetőzött, hogy jobboldali politikusokról is terhelő adatokkal rendelkezik. Azt a legfőbb ügyész is elismerte, hogy az éjszaka császára politikusokat érintő információkat bocsátott az ügyészség rendelkezésére annak érdekében, hogy megállapodás megkötésére kerüljön sor. Az alku Polt szerint azért nem köttetett meg, mivel Vizoviczki a vád szerint bűnszervezetben követte el a terhére rótt, kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekményeket, ezért az ügyészség úgy döntött, hogy fontosabb a diszkócsászár megbüntetése, mint a vele való együttműködés. 
 
PestiSrácok.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ