Cropped landscape
Sport
A maximalista (Célfotó, teljes adás)
2018-07-0516:32
Majdnem húsz évesen kezdte el sportágát. Érettségi után nem vették fel testnevelőtanárnak, a középiskola végével pedig úgy tűnt megszűnt számára a sport, ami akkoriban az atlétikát, a kézilabdát, a röplabdát jelentette. A bátyja ekkor már súlyemelő volt, így lement vele az egyik terembe, és ottragadt.

Akkoriban a női súlyemelés még gyerekcipőben járt, különösen idehaza. Ő azonban erős volt és megtetszett neki a tárcsák világa. Alig két évvel később már Európa-bajnoki bronzérmet nyert, méghozzá lökésben. Pedig világéletében a szakítás ment neki jobban. Amikor megtudta, hogy a Kanári-szigeteken lesz a kontinensviadal, nem volt kérdés, hogy ott akar lenni. A rendszerváltás éveiben amúgy is nagy vonzerő volt, hogy egy sportoló bejárhatta a világot. Jó versenyzőtípus volt. Pályafutása során összesen 28 érmet nyert a különböző világversenyeken, hétszer állhatott fel az Európa-bajnoki dobogó legfelső fokára. Egyszer pedig világbajnoki címet is nyert, méghozzá szakításban, 1999-ben Athénban. Ha az olimpián is osztanának fogásnemenként érmeket, akkor olimpiai bajnok lenne. 2000-ben, Sydneyben ugyanis 112.5 kg-os világcsúccsal nyerte a szakítást, de az összetett elsőséghez ez is kevés volt. A kínai Lin Vej-ning ugyanis legyőzhetetlennek bizonyult, bár csak nehezebb testsúlya miatt szorult a második helyre. Nincs benne csalódottság, nincs hiányérzete. Mindent kihozott a pályafutásából. 
MTI Fotó: Földi Imre / Márkus Erzsébet szakít a sydneyi nyári olimpiai játékok női súlyemelőversenyének 69 kg-os súlycsoportjában Sydneyben 2000. szeptember 19-én.
Sőt, szerencsésnek is mondhatja magát, hiszen 1996-ban első kislánya születésekor egyszer már abba akarta hagyni szeretett sportágát, de akkor derült ki, hogy a női súlyemelés felkerül(t) az ötkarikás játékok programjára. Ez pedig olyan motivációt jelentett számára, ami egészen az olimpiai ezüstéremig röpítette. Csak azért sem engedte, hogy lebeszéljék a súlyemelésről, pedig sokan mondták neki, hogy nem nőies sportág, csúnya lesz és gyereke sem fog születni. 
"Csak azért sem engedte, hogy lebeszéljék a súlyemelésről, pedig sokan mondták neki, hogy nem nőies sportág, csúnya lesz és gyereke sem fog születni"
Ma a Haladás VSE-ben dolgozik edzőként és szakosztályvezetőként. Egyik tanítványával az idei ifjúsági olimpiára szeretne kijutni. Igyekszik átadni azt a tudást, amit edzőjétől, Antalovits Ferenctől kapott. Szombathelyen ismerik, és ez elég neki. Persze tudja, hogy más lenne az élete, ha olimpiai aranyérmes lenne. Ha nem a súlyemelés töltené ki a mindennapjait, akkor a vendéglátásban dolgozna. Nem gondolja, hogy doppingérzékenyebb lenne sportága, mint a többi. Csak itt több az ellenőrzés. Azt mondja, hogy nagyon sokat fejlődött a női súlyemelés, hiszen egyre többen űzik a világban. Látja itthon a tehetséges gyerekeket, de nem tudja megmondani, hogy mikor lesz a sportágnak újra magyar olimpiai érmese. Az motiválja, hogy tanítványai is átéljék azt a sikert, amit ő átélhetett. 
A Célfotóban Márkus Erzsébettel Kalapos Mihály beszélgetett
A Célfotóban Márkus Erzsébettel beszélgettem. A műsor szombaton 22 óra 35 perckor kezdődik. 

Várom Önöket!

Kalapos Mihály

A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ