Cropped landscape
Kultúra
Fekete Péter: Egyre erősebb szerepet töltenek be a visegrádi négyek Európában
2018-07-0612:41
Egyre erősebb szerepet töltenek be Európában a visegrádi országok, a szövetség gazdaságilag és kulturálisan is a motorja tud lenni a kontinensnek - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán pénteken. 
Fekete Péter felidézte, hogy a Magyarország V4-es elnökségét lezáró, vasárnapig tartó váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó megnyitója előtt a visegrádi 4-ek kulturális miniszterei elfogadtak egy nyilatkozatot, amely összefoglalja a Magyarország elnökségi időszaka alatt megvalósult kulturális programokat a zene, a képzőművészet, az előadóművészet, az innováció és az örökségvédelem terén. "Három új programot is indítványoztunk, és kértük a szlovák felet, hogy azokat vigye tovább az elnöksége ideje alatt" - jegyezte meg Fekete Péter. 
    
A megfogalmazott projektjavaslatok között szerepelnek nemzetközi fesztiválok, irodalmi csereprogramok és a cirkuszművészet megújítása is. "Azért cirkuszművészeti gálával kezdtük, mert a három új program közül az egyik a cirkuszról szól, és szerettem volna, hogy a kollégák elfogadják, hogy az a cirkuszművészeti központ, amelyet Budapesten építünk, nem csupán Magyarországot, hanem az egész közép-európai régiót ki szeretné szolgálni" - fogalmazott a kultúráért felelős államtitkár a váci fesztivál megnyitójára utalva. 
    
A jövőbeli kulturális együttműködési lehetőségekről szólva Fekete Péter kiemelte a nonverbális műfajokat, vagyis azoknak a művészeti ágaknak az előtérbe helyezését, amelyeknél a nyelv nem jelent akadályt. Ilyen például a táncművészet és a komolyzene, amelyekben Magyarország világviszonylatban is az élen jár. 
    
A váci VéNégy Fesztiválon és Színházi Találkozón lengyel, cseh és szlovák zenekarok, előadók mellett fellép például a Bëlga, a Punnany Massif, a Tankcsapda, az Ivan and the Parazol, a Vad Fruttik, a Kiscsillag és a Quimby.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ