Cropped landscape
Belföld
Szanyi Tibor: Felesleges a határkerítés, nincs migrációs nyomás
2018-07-0818:32
A Judith Sargentini által jegyzett, sokak által Soros-jelentésként emlegetett Magyarországot elmarasztaló jelentés egy jó jelentés, bár sok esetben „puhán” fogalmaz – jelentette ki Szanyi Tibor Echo-Mérleg című műsorunkban. A szocialista EP-képviselő annak a meggyőződésének is hangot adott, hogy a dél-magyarországi határzár nem szolgálta az európai határvédelem megerősítését meglátása szerint azért nem, mert azzal, hogy 2016. márciusában megszületett az Európai Unió és Ankara közti menekültügyi megállapodás, Törökország irányából gyakorlatilag megszűnt a migrációs nyomás. (A magyarországi határzár 2015-ben épült. – a szerk.) 
Szanyi Tibor evidens ténynek látja azt, hogy az Orbán-kormány bizonyos intézkedésekkel megsérti az alapvető szabadságjogokat, vagy éppen a jogállamiság kritériumait, ugyanakkor állítása szerint a Sargentini-jelentésben „mismásolásnak” tűnik az, hogy csupán ezekről feltételes módban esik szó. Az EP-képviselő „mismásolásnak” nevezte, hogy a dokumentum úgy fogalmaz, „a parlament szerint érdemes megvizsgálnia a tanácsnak fennáll-e a kockázat például az alapvető szabadságjogok megsértése ügyében”. 
 
Arra a felvetésre, hogy a diplomával nem is rendelkező Judith Sargentini, valamint a sorosisták célja Magyarország megbüntetése Szanyi Tibor kijelentette: senki sem akarja megbüntetni Magyarországot és nem ismer sorosistákat Brüsszelben. A szocialista politikus szerint holland zöldpárti jelentéstevő a politikai tevékenysége alapján egy hiteles képviselő annak ellenére, hogy holland zöldpárti jelentéstevőnek sem jogi végzettsége, sem pedig diplomája nincs . Úgy véli, ahhoz nem kell jogi végzettség, hogy megállapítsa, Magyarország betartja-e a jogállamiságot, vagy sem. 

Nagyon sok olyan politikus van egyébként Európában, akinek nincs ilyen, olyan, amolyan végzetsége. Martin Schulz is nagyon jó parlamenti elnök volt, noha neki csak érettségije volt. Az európai parlementi képviselőség nem végzettség kérdése
– jelentette ki Szanyi Tibor. 
 
Kérdésre válaszolva a szocialista EP-képviselő magát is és képviselőtársát, Ujhelyi István is olyan politikusnak nevezte, akik hitelesen képviselik Magyarországot és közlése szerint a magyar kormánnyal ellentétben Magyarországot soha járatták le, soha nem bírálták. 
 
Az Európát sújtó illegális bevándorlással kapcsolatban Szanyi Tibor kijelentette, hogy azt sikerült lecsökkenteni a 2015. évi migrációs csúcspontnak az 5 százalékára, ami nagymértékben köszönhető az európai határvédelem megerősítésének, ilyen például a Frontex működése a Földközi-tengeren. Állítja: az Orbán-kormány által elrendelt határkerítés felépítése nem szolgálta a határvédelem megerősítését. 
Angela Merkel német kancellárnak köszönhető, hogy a törökök leeresztették a sorompót. Mire Orbán Viktor fala megépült, el is vágták ezt az útvonalat. Amióta ez a kerítés áll – egy-két esetet leszámítva – a kutya nem akar bejönni Magyarországra, egyszerűen azért, mert abból az irányból már nincs migrációs
– jelentette ki Szanyi.
 
(A héten hasonló véleményt fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke is, aki közösségi oldalán úgy fogalmazott: ez már nem válság, hanem rutinfeladat)

Szanyi Tibor szavaira reagált Hollik István, a Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője. A kormánypárti politikus véleménye IDE KATTINTVA elolvasható.
 
A teljes beszélgetés szocialista EP-képviselővel:

Szijjártó: Európa határai továbbra is védtelenek
 
Európa biztonsága kizárólag a törökök jóindulatán múlik, Európa határai továbbra is védtelenek – nyilatkozta a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június elején a Közép-Európai Kezdeményezés tagállamainak külügyminiszteri találkozóján a horvátországi Splitben. 
 
A tárcavezető akkor hozzátette: Törökország felmondta a Görögországgal megkötött visszafogadási megállapodását, ez azt jelenti, hogy a törökök innentől kezdve nem fogadnak vissza illegális bevándorlókat Görögországból. Szijjártó Péter szerint ez egy rendkívüli figyelmeztető jel arra vonatkozólag, hogy mennyire törékeny az a helyzet, ami Európa déli határánál kialakult. 

ECHO TV - A nemzet hangja - Echo-Mérleg
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ