Cropped landscape
Gazdaság
A 2019. évi költségvetési törvényjavaslat összhangban van a kormányzat prognózisaival
2018-07-0921:25
A parlamentnek benyújtott 2019. évi költségvetési törvényjavaslat minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályi követelményeknek, és összhangban van a kormányzat prognózisaival - reagált a Pénzügyminisztérium (PM) Varju László bejelentésére.
A parlament költségvetési bizottságának DK-s elnöke hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kezdeményezi Varga Mihály pénzügyminiszter bizottsági meghallgatását a jövő évi költségvetési javaslatról. Varju László ezt azzal indokolta, hogy 2019-ben a kormány által vártnál magasabb lesz az infláció, ezért az előzetesen kalkuláltnál nagyobbak lesznek az állam kiadásai. Úgy vélekedett, a költségvetési javaslat sem a hazai törvényeknek, sem az európai szabályoknak nem felel meg, ezért új költségvetést kell készíteni.
Bizonyára elkerülte Varju László figyelmét, hogy a jövő évi költségvetési törvényjavaslat általános és részletes parlamenti vitája két héten át zajlott, amelynek során - amennyiben nyomon követte - valamennyi kérdésére választ kaphatott. Ahogyan valamiért azt is figyelmen kívül hagyta a költségvetési bizottság elnöke, hogy Varga Mihály a biztonságos növekedés költségvetésének részleteit mintegy negyven percen át ismertette a parlament június 27-i ülésén
- írja közleményében a szaktárca.
    
Hozzáteszik: a büdzsé parlamenti vitája törvényalkotási bizottsági szakaszba lépett, amennyiben Varju Lászlónak továbbra is kérdése volna a jövő évi költségvetési törvényjavaslatról, a parlament Házszabályának megfelelően kérdés vagy interpelláció formájában változatlanul felteheti.
    
Az Állami Számvevőszék és a Költségvetési Tanács véleményét ismerve, Varju László állításaival szemben a valóság az, hogy a benyújtott 2019. évi költségvetési törvény minden tekintetben megfelel a hatályos jogszabályi követelményeknek, és összhangban van a kormányzat prognózisaival - közölte a tárca.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ