Cover
Külföld
Salvini: Soros György áll a bevándorlás mögött
2018-07-1012:20
Soros György el akarja árasztani Euró­pát migráns „rabszolgákkal” – jelentette ki a hétvégén Matteo Salvini olasz belügyminiszter, a jobboldali Liga párt vezetője. A kormánykoalíció kisebbik pártját vezető, a miniszterelnök-helyettesi pozíciót is betöltő politikus szerint ez az oka annak, hogy a magyar származású milliárdos finanszírozza azokat a Földközi-tengeren tevékenykedő civil hajókat, amelyek a lí­biai parti őrséggel szinte versengve igyekeznek minél több migránst átvenni az észak-afrikai kontinens partjainál cirkáló csempészektől.
A La7 televíziónak nyilatkozva Salvini elmondta: 
Soros terve az, hogy bevándorlókkal árassza el Olaszországot és Európát. A tőzsdespekuláns azt szeretné, ha Olaszország egy óriási menekülttáborrá válna, ő ugyanis szereti a rabszolgákat.
A Liga és a rendszerellenes Öt Csillag Mozgalom által alkotott kormánykoalíció egyébként másfél hónapja állt munkába, azóta pedig Salvini népszerűsége folyamatosan nő. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a politikus a radikális intézkedésektől sem riad vissza annak érdekében, hogy távol tartsa az olasz partoktól az illegális bevándorlókat. Nagy nemzetközi vihart kavart például, amikor nem engedte kikötni a Mission Lifeline nevű német civil szervezet egyik hajóját, amely több mint kétszáz migránst akart Olaszországba szállítani. 
 
A politikus egyértelműen kijelentette: 
a jövőben a civil mentőhajók elfelejthetik, hogy migránsokkal a fedélzetükön kiköthetnek Olaszország kikötőiben.
Salvini azonban látha­tóan attól sem riad vissza, hogy még tovább menjen az invázió megfékezése érdekében: vasárnap kijelentette, hogy a földközi-tengeri nemzetközi katonai műveletek hajóit is ki akarja tiltani a kikötőkből.

A Liga vezetője azután jutott erre az elhatározásra, hogy az Eunavfor Med katonai művelet egyik ír hadihajója 106, a tengeren megmentett bevándorlót tett partra szombat este a szicíliai Messina kikötőjében. Elmondta, tervét az EU-belügyminiszterek csütörtöki találkozóján Innsbruckban napirendre is kívánja tűzni. A migránscsoport a líbiai tengerparton fekvő Garabulli városából indult útnak egy gumicsónakkal.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ