Cropped landscape
Belföld
Tisztázná magát a kémkedéssel vádolt Kovács Béla
2018-07-1010:26
Fáradtan érkezett meghallgatására Kovács Béla a Budapest Környéki Törvényszékre. Azt mondta az újságíróknak: örül, hogy elmondhatja, hogy ártatlan és tisztázhatja magát. A független európai parlamenti képviselő Brüsszelből érkezett, és már ma utazik is vissza. Ügyéről annyit mondott, hogy az adatok 2054-ig titkosítva vannak ezért nem érti, hogy az újságírók honnan veszik azokat a vádakat és adatokat, amelyek megjelentek a médiában. 
Kovács Béla 2010 májusától EP képviselő. Az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014 áprilisában tett feljelentést az EU intézményei elleni kémkedés miatt, a legfőbb ügyész 2014 májusában indítványozta, hogy az Európai Parlament (EP) függessze fel Kovács Béla mentelmi jogát, amire 2015 októberében került sor. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2017 decemberében emelt ellene vádat, Kovács Béla akkor bejelentette, hogy kilép a Jobbikból. 
    
A vád lényege, hogy a képviselő 2012 és 2014 között orosz hírszerzőknek adott át információkat többek között energetikai ügyekben, az európai parlamenti választásokról, a magyarországi belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről. Mindezek célja az volt, hogy az Oroszországi Föderáció érdekében az EP-n belül erős háttérbázissal rendelkező, nyíltan EU-ellenes tábor jöjjön létre, belülről bomlasszák az Európai Közösségek intézményeit és az orosz érdekeket helyezzék előtérbe. 
    
A költségvetési csalásra vonatkozó vádpont szerint a képviselő és három társa összesen több mint 21 ezer euró - több mint hatmillió forint - vagyoni hátrányt okozott az EP-nek 2012-ban éS 2013-ban fiktív gyakornoki állásokkal. 
 
ECHO TV – A nemzet hangja Híradó 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ